Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polishelikoptern har cirkulerat över Göteborgs skärgård natten till söndagen. Bilden är en arkivbild.  Bild: Kent Eng
Polishelikoptern har cirkulerat över Göteborgs skärgård natten till söndagen. Bilden är en arkivbild. Bild: Kent Eng

Därför spanade helikoptern i skärgården

Varför flög polisens helikopter över Göteborgs skärgård natten till söndagen? Svaret: en försvunnen blå skåpbil.

Läsare hörde på söndagen av sig till GP och undrade varför polisen var uppe med helikoptern över Öckerö mitt i natten. Om de övar får de väl göra det på dagtid när de inte stör allmänheten så mycket, var en av inringarnas mening.

Men det var ingen övning, enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson. Helikoptern hade skickats upp för att leta efter en skåpbil med personer som kunde sättas i samband med ett misstänkt inbrott på en industritomt.

Det var på kvällen som polisen fick larm om att mystiska bilar iakttagits vid ett företag på Öckerö.

Jagade blå skåpbil

När en patrull kom dit hade någon skurit eller klippt upp ett staket till området. Tre personer påträffades i en bil och greps som misstänkta.

Samtidigt försvann ytterligare ett fordon, en blå skåpbil, med ett okänt antal personer.

Det var för att leta efter denna som helikoptern sändes upp. Det gav inget resultat så det bestämdes att sökandet skulle fortsätta i dagsljus på söndagen.

Det är inte första gången som göteborgare hör av sig om att de hör en polishelikopter över sitt bostadsområde om nätterna. Ofta är det att man söker efter en gärningsman eller en flyktbil efter ett brott, eller efter en saknad person.

Nya helikoptrar kräver övning

Men det händer att det är övning.

GP berättade redan 2016 om att polisen nyligen hade fått sju nya helikoptrar. De gamla nådde inte upp till den tekniska standard som krävs, utrustningen höll inte måttet längre och det var svårt att hitta reservdelar.

Och det krävs mycket utbildning och övning för att skola in piloterna på de nya, mer avancerade helikoptrarna.

– Helikoptrarna är utrustade med mörkerkameror, därför behöver de vara ute och träna just nattetid, förklarade Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Polisens helikoptrar finns på fem ställen i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Stockholm och Göteborg har två stycken vardera och i Göteborg har de sin bas vid Säve flygplats.

– Det vi jobbar med är polisuppdrag och räddningsuppdrag och nu har vi äntligen bra förutsättningar för båda delarna, sa Per Lindquist, polis och helikopterpilot vid Polisflyget i Göteborg sedan 26 år tillbaka.

Värmekameror är till stor hjälp

Ett av de vanligaste uppdragen för Polisflyget är att leta efter försvunna människor och brottsoffer, något Per Lindquist har stor erfarenhet av.

Han framhöll de nya värmekamerorna i helikoptrarna.

– Det är en otrolig kvalitet på bilden. Jag tror att vi kommer att hitta fler än tidigare och att det kommer avspeglas i statistiken.

Per Lindquist ville också lugna dem som oroat sig över den ökade aktiviteten och försäkrade att de inte är ute och flyger bara för att störa:

– Vi har alltid en anledning till att vi är ute, men till skillnad från vad många tror så är den inte alltid spektakulär. Vi gör mycket som inte blir medialt uppmärksammat också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.