Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Ahlqvist, GP:s chefredaktör. Bild: Stefan Berg
Christofer Ahlqvist, GP:s chefredaktör. Bild: Stefan Berg

Christofer Ahlqvist: Därför satsar vi ännu mer på lokaljournalistiken

Satsningen på den viktiga lokaljournalistiken har varit en succé för Göteborgs-Posten. Nu fortsätter vi med samma strategi och startar en ny redaktion som bara kommer att bevaka Partille.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För några år sedan var begreppet ”Trump bump” ordet på alla tidningsutgivares läppar. Det uppstod i samband med att Donald Trump röstades fram som USA:s president. Valrörelsen hade kantats av hårda ord och ett tonläge som ingen tidigare hade sett hos en presidentkandidat och många amerikaner, framför allt de som inte höll med Trump, sökte sig till medier för information och granskning.

De som såg den största effekten var New York Times: Ju tokigare saker den före detta fastighetsmagnaten sa, desto högre hoppade, eller ”bumpade”, den anrika tidningen prenumerationskurva. Begreppet ”Trump bump” var skapat. Många tidningar runt om i världen såg det här som ett ljus i mörkret efter många år av nedåtgående prenumerationskurvor, då New York Times hade bevisat att läsare var beredda att betala för nyheter även i en digital värld.

LÄS MER: GP startar lokalredaktion för Partille

2017 valde vi på Göteborgs-Posten att satsa mer på den lokala journalistiken och det var vändningen på vår prenumerationskurva, vi hittade vår ”Trump bump”! Vi ser tydligt i vår statistik att det är det lokala innehållet som leder till flest nya prenumeranter.

Visst vill våra läsare också läsa om Zlatan, amerikanska valet och rikspolitik. Det är därför vi erbjuder våra läsare en blandning av nyheter, men vårt fokus ligger i det lokala. Vi ska vara den självklara destinationen för de som vill veta vad som händer i Göteborgsområdet.

I dag finns ingen tidning med stark närvaro och bevakning i kommunen, därför är det extra kul att kunna lansera den här satsningen.

För att förbättra vår lokala bevakning och närvaro ännu mer startar vi nu en Partilleredaktion. Reportrarna i den gruppen kommer bara fokusera på Partille för att både hitta de nyheter som är viktiga för de som bor i kommunen, men också berättelserna som alla läsare av Göteborgs-Posten kan tycka är intressanta.

I dag finns ingen tidning med stark närvaro och bevakning i kommunen, därför är det extra kul att kunna lansera den här satsningen. För den lokala journalistiken är väldigt viktig. I Sverige går i snitt 21 procent av våra löner via skatten till kommunen och dessa pengar ska finansiera fundamentala funktioner som barnomsorg, skola och äldreomsorg. En av journalistikens viktigaste uppgifter är att granska att pengarna inte slösas bort utan används på rätt sätt. GP har den senaste tiden kunnat berätta om Front advokaters fakturering av kommuner i Göteborgsområdet, många av fakturorna framstod onekligen som tveksamma. Granskningen har väckt många reaktioner bland våra läsare och kommunen har nu börjat agera i fallet. Exakt vad som kommer att hända är inte avgjort i dag, men vad som står bortom all tvivel är att utan lokaljournalistiken så hade det fortlöpt precis som tidigare. Sedan finns det också lokaljournalistik som inte avslöjar missförhållanden men som ändå kan vara viktig, det där kittet som håller ihop samhället. Det kan handla om att visa bilder på hur en ny skola ska se ut eller att informera om konserter eller sportlovsaktiviteter.

Enkäten visar att det är en bred bevakning som efterfrågas och det ska vi också försöka att leverera.

Inför den här satsningen frågade vi Partilleborna vad de ville att vi tittar närmare på i kommunen. Nybyggen, kultur, skola och kriminalitet var några ämnen som efterfrågades. Enkäten visar att det är en bred bevakning som efterfrågas och det ska vi också försöka att leverera. Redan denna vecka börjar vi uppfylla en del av önskemålen då Annelie Moran skriver om de planerade nybyggena i kommunen och vår andra Partillereporter Jannika Wasastjerna skriver om konstnären Maria C Bernhardsson som just nu ställer ut sin konst på Partille Herrgård.

Våra reportrar har många andra artiklar på gång, men vi vill ha ännu fler tips om vad i Partille vi borde skriva om. Så hör av dig så kanske ditt tips blir vårt nästa avslöjande!

LÄS MER: Tipsa oss!

Krönikan är även publicerad i en GP-bilaga som delas ut till alla hushåll i Partille i dagarna. Bilagan hittar du som är prenumerant men inte bor i Partille i eGP .

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.