Därför publicerar vi bilderna från misärens Europa

I dag publicerar Göteborgs-Posten bilder från ett Europa som jag inte trodde fanns. Eller inte ville tro att det fanns i alla fall. Ingen som ser miljön och de förhållanden som de boende på Special institution Demir Kapija tvingas leva i kan lämnas oberörd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att publicera bilder av den här karaktären är inget lättvindigt beslut. Ni läsare möter de här människornas liv i misären utan några filter. Som utgivare får jag ställa intrånget i deras personliga integritet mot vikten av att visa den fruktansvärda behandlingen de tvingas utstå. För om vi visar upp hur det faktiskt ser ut kan en förändring komma snabbare och dessa brott mot mänskliga rättigheter upphöra. Eller som den svenska EU-parlamentarikern Aleksander Gabelic säger om Göteborgs-Postens reportage:

”Medier har en viktig roll. Jag tycker det är bra att GP uppmärksammar missförhållandena. Det ökar möjligheterna för förändring och kan främja läget för de utsatta.”

ANNONS

Olika beslut i olika kanaler

När vi fattar beslut i sådana här frågor med flera olika aspekter är ofta många medlemmar av redaktionen inblandade, den här gången har reporter, fotograf, bildredaktör, nyhetsredaktör, tv-redaktör och nyhetschef haft åsikter, samt jag själv som i rollen som ansvarig utgivare har det sista ordet.

Gällande den här publiceringen har vi också kommit fram till olika beslut i olika kanaler. I våra egna kanaler som gp.se och i papperstidningen har vi gått personerna närmare än vad vi exempelvis har gjort i den trailer vi publicerar på Facebook. Skälet är att vi på Facebook inte själva fullt ut kan kontrollera hur innehållet används eller vad för kommentarer som skrivs.

LÄS MER: Här lever Europas allra svagaste – i misär

Som journalist och publicist är en av huvuduppgifterna att se till att läsaren kommer så nära verkligheten som möjligt. I det här fallet ville vi inte anonymisera de boende på Demir Kapija utan visa att det handlar om människor av kött och blod. Människor med namn som Tom och Cassandra. Människor som visar glädje och sorg. Visa människan för att de framöver ska få chansen att leva ett mänskligt liv.

Se filmen:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS