Därför polisanmäldes inte kommentarerna

Polisen kände till diskussionen om att bränna ner villavagnarna i Lilleby. Men först när GP uppmärksammade polisen om bilden med tändvätska inleddes en förundersökning.

ANNONS
|

Bildenhade då legat ute i Facebookgruppen i 19 dagar.

Flera av de grövsta kommentarerna, som nu plockats bort från den slutna Facebook-gruppen, hade legat ute på sidan sedan början av september.

–Vi vet att man uppmanat att elda och greja. Det har förekommit en del indirekta antydningar till det. Man har diskuterat att det eldats på andra boenden och det har funnits en antydan och en underton om att kanske göra samma sak här, säger Daniel Neck på polisen i Torslanda.

Så varför upprättade ni inte en anmälan tidigare?

– Det vi har sett har varit inom yttrandefrihetens ramar. Den informationen vi fått innan har vi bedömt som klandervärd men inte som brottslig. Det här är hela tiden en bedömning vi måste göra. Någonstans går gränsen men det är inte alltid helt klart vart den går, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Sen hade vi inte sett något sådant här konkret innan.

Daniel Neck syftar till bland annat bilden föreställandes en flaska med tändvätska och en uppmaning till medlemmarna om att ses på Lilleby Camping. Det är en av de bilder som blivit underlag för den förundersökning som inleddes förra veckan.

Polisens enda information om innehållet i gruppen har de fått via tips från andra Torslandabor.

Om ni visste att det förekom diskussioner om att bränna ner bostäderna, varför höll ni inte bättre koll på gruppen?

– Vi har ju inget konto i gruppen och måste förhålla oss till de lagar och regler som finns kring detta. Vi får inte skapa fiktiva skuggkonton på Facebook. Därför är det väldigt viktigt att allmänheten förmedlar det de ser till oss. Kommer saker inte till vår kännedom kan vi inte upprätta en anmälan.

Polisen blir i en sådan här situation helt beroende av allmänhetens vilja att hjälpa till med information. Daniel Neck säger att det är frustrerande att inte kunna få tillgång till nödvändig information på ett enklare sätt.

– Men det är mer frustrerande att vi har invånare som vet mycket och som inte förmedlar det till oss. Fler personer skulle behöva berätta om det de ser och vad de vet. Men också göra egna anmälningar, säger han.

ANNONS

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, säger att polisen kan ha förbisett något som borde ha anmälts tidigare.

– Om någon uppmanar om att bränna ett boende finns det anledningar att titta närmare på det. Vill man ha en djupare undersökning av något så är tröskeln ganska låg för att öppna upp en förundersökning.

Han tillägger att polisen då får större möjligheter att vidta vissa åtgärder vad gäller spaningsarbete.

– Varför man inte gjort en anmälan i det här fallet är svårt för mig att svara på. Kanske såg man inte hela sammanhanget från början.

Erik Nord upplever många inom poliskåren som trötta på att möta det motstånd som kommer med att utreda nätrelaterade brott.

– Man skulle kunna skriva hur många anmälningar som helst av det som skrivs på nätet. Men förutsättningarna att få ut uppgifter av servrarna är i princip utsiktslösa. En del av vår organisation är väl lite mätt på att ständigt gå i låsning i detta.

Förundersökningen som upprättats ligger nu hos polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region Väst, som skapades i april i år. Ärendet har rubricerats om till uppvigling.

– Det finns några misstänkta personer utifrån det material som vi har att utgå ifrån, säger åklagaren Jonas Martinsson som leder förundersökningen.

ANNONS

Jan Matuszczyk är initiativtagare till gruppen Gemensamma Torslanda, en projektgrupp med syftet att inkludera de nyanlända på Lilleby Camping i Torslandas vardagliga liv. Han tycker att det är beklagligt att polisen inte tagit tag i situationen på allvar förrän nu:

– Det är jättetråkigt att man inte prioriterat en sådan här sak och gjort en anmälan tidigare. Det tyder på att polisen inte har tillräckliga resurser när sådana här allvarliga saker får skrivas utan att det utreds, säger han.

Han tycker också att andra medlemmar, som sett vad som skrivits, borde ha agerat snabbare.

– Samtidigt skrivs det så mycket allvarliga saker i den här gruppen att folk kanske rent utav inte tar det på allvar tillslut. Skriker man att det brinner tillräckligt många gånger när det inte gör det, då är det ingen som kommer att tro på det sen när det faktiskt brinner.

Hatkommentarerna på Facebook

I förra veckan berättade GP om den slutna Facebook-gruppen "Grannar i Torslanda - utan censur!" där ett flertal personer under flera veckors tid skrivit kommentarer som uppmuntrat till att bränna ner de tillfälliga boendena till nyanlända på Lilleby Camping. En förundersökning om uppvigling är inledd och ligger hos polisens så kallade hatbrottsgrupp.

ANNONS