Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Sören Andersson
Bild: Sören Andersson

Arne Larsson: Därför levererades glädjebudet med sådant allvar

Smittspridningen i Västra Götaland ökar. Statsministern, vice statsministern och socialministern säger gång på gång att pandemin är långt ifrån över. Folkhälsomyndighetens generaldirektör uttrycker det i termerna att man tar en risk. I det läget förefaller det inte helt logiskt att lyfta reserestriktionerna. Men det går att förstå varför det sker – och varför ministrarna uttrycker sig så barskt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Minerna från podiet var bistra.

– Läget är fortfarande allvarligt. Alla behöver ta fortsatt ansvar, sa statsminister Stefan Löfven.

– Det är viktigt att hålla i och hålla ut, sa vice statsminister Isabella Lövin, efter att ha räknat upp alla andra restriktioner vi har att förhålla oss till och understrukit att de gäller även fortsättningsvis.

– Ni som reser behöver ta ansvar. Trängsel är inte acceptabelt, sa socialminister Lena Hallengren.

Ja, denna uppläxning handlade alltså om att Sverige lättar på restriktionerna vad gäller resor. Från den 13 juni kommer symptomfria personer kunna resa fritt inom landet. Restriktionerna mot icke nödvändiga resor över två timmar upphör att gälla.

Två tankar på en gång

Det var inte helt lätt att få ihop det blytunga allvaret med dagens huvudbudskap, alltså att det var möjligt att plocka bort en restriktion som många tyckt varit allt tyngre att bära.

Men det beror förstås på att kampen mot coronapandemin är en svår balansgång, där det gäller att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Under helgen fylldes fylldes parker och uteserveringar i Göteborg med folk. Under veckan har stockholmarna allt mer börjat återgå till ett normalt liv – något som mer än eskalerade under onsdagskvällen då hela Sergels torg fylldes av människor som tycktes ha glömt allt vad corona heter.

Ändå sedan pandemins utbrott har Sverige försökt hitta en väg i kampen mot coronaviruset som ska vara hållbar över tid och som folk ska orka leva med.

Det har i huvudsak fungerat bra. Folk i allmänhet har förhållit sig till restriktionerna.

Vi reser redan mer

Kanske börjar uthålligheten ta slut. Analyser från Telia visar att svenskarna har börjat resa mer inom landet igen. Helgen kring Kristi himmelsfärd sköt resorna i höjden jämfört med tidigare helger under våren.

De allt större folkmassorna ute på gatorna talar samma språk.

Mot den bakgrunden är ett lyft reseförbud ett välkommet besked. Folk kan med gott samvete ta sig till släktingar, ett fritidshus en bit bort eller börja planera för en semester som inte måste levas inom fyra väggar.

Dessutom behövde besöksnäringen på olika håll i landet besked inför sommaren. Hittills har det varit svårt att planera och bemanna för stugbyar, campingplatser och alla andra näringsidkare.

Men samtidigt: beskedet kommer samma dag som vi får höra att smittspridningen i Västra Götalandsregionen ökar. Som vi berättat tidigare i GP ligger landet i helt olika faser i pandemin. På vissa håll går det upp, på andra ned.

Resorna i sig inget problem

Folkhälsomyndighetens generaldirektör talade om det hävda reseförbudet som "en risk" på torsdagens presskonferens. Samtidigt lyfte han fram folkhälsan som det viktigaste skälet till att man väljer att lyfta bort det just nu: folk mår bra av att röra på sig, inte minst nu när många tvingats isolera sig under en längre tid.

Och, förklarade både han och ministrarna, det är inte resorna i sig som är problemet: det är bara om de skulle ge upphov till fler och nya sociala kontakter de kan ställa till det.

Det är just därför alla andra restriktioner ligger kvar. Och det är just därför ministrarna med sådant allvar präntar in i oss att de måste upprätthållas.

Annars kan dessa resor få ett mycket tråkigt slut.