Därför kommer Åkesson få som han vill i en M-ledd regering

Under Stefan Löfvens första regeringstid satt Jonas Sjöstedt i en drömsits: han kunde tvinga på regeringen en hel del vänsterpolitik, men slapp ta ansvar för helheten. Efter nästa val kan Jimmie Åkesson landa i en bättre position än så. M och KD gör just nu allt de kan för att SD ska trivas i deras sällskap.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

I början av februari höll en leende Ebba Busch upp en kaffekopp från Pressbyrån mot kameran. En papperspåse i handen och texten: ”Fick en distansfika skickad till mig! Perfekt till resan hem till Uppsala. Tack @akesson.jimmie”

Det är ofta i detaljerna de stora dragen skymtar. Visst kan Instagraminlägget vara en spontan glädjeyttring – men det är väldigt mycket troligare att Ebba Busch visste precis vilka signaler hon skickade ut. Alltså ungefär desamma som Moderaterna skickade ut när de i förra veckan föreslog att personer ska kunna hållas inlåsta på obestämd tid och gjorde ett gammalt SD-förslag till sitt.

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

Har bättre läge än V

En viktig strategi under alliansens tid var att ständigt visa upp vilka goda vänner partiledarna var. Lagbygge. Gemensam identitet. Utåt är Jimmie Åkesson fortfarande något motsträvig, men Ebba Busch och Ulf Kristersson visar tydligt att han får vara med. De kanske inte är överens om allt, men de gillar både honom och hans politik.

ANNONS

På Vänsterpartiets hemsida ligger ett dokument där partiet listar ett 80-tal reformer de fick igenom under åren 2014-2018, då den S-ledda regeringen var beroende av V:s stöd för att få igenom sin budget. Partiet hade en fin förhandlingsposition, men den var ändå inget emot den SD kommer att få om M och KD vill bilda regering med deras stöd efter valet.

Hållit en stadig kurs

De två borgerliga partierna har under en tid aktivt gått SD till mötes och till skillnad från Jonas Sjöstedt så har Jimmie Åkesson faktiskt ett alternativ: att fortsätta driva sin linje och vänta ut ett ännu bättre tillfälle.

  • Jimmie Åkesson har varit partiledare längst av alla och visat prov på ett för svensk politik nästan unikt tålamod. När andra partier har kryssat hit och dit beroende på hur vindarna blåst har Sverigedemokraterna under Jimmie Åkesson hållit en stadig kurs hela vägen.
  • Det är tydligt att den här strategin uppskattas av en hel del väljare. Man vet vad Sverigedemokraterna vill. De har en vision för Sverige. Jimmie Åkesson är i dag tvåa eller trea i mätningar över vilken partiledare som har högst förtroende, beroende på vilket institut man litar mest på.
  • Sverigedemokraterna har tagit sig dit de är helt av egen kraft. Andra partier har motarbetat och baktalat dem. Partiet har inga andra lojaliteter än mot sina väljare och inget intresse av att sälja sig billigt och svika dem.

LÄS MER:Lööfs krav på M och KD – stäng dörren till SD

Vill gå emot FN-konventioner

Det fina – sett med SD-ögon – är att M och KD under de senaste åren omformat sin politik så den på viktiga punkter överensstämmer med SD:s. I mycket av det som rör migration (den ska vara ”stram”), brott och straff (de ska vara hårdare) och otryggheten (den är en följd av ”oansvarig massinvandring”) är partierna numera i stort sett överens.

Tiden då allt SD stod för ansågs motbjudande är långt borta – till och med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har numera sagt att Sverigedemokraterna ”läser av samhällsproblemen” på samma sätt som de borgerliga partierna.

Detta har gett SD en öppning att gå lite längre än tidigare. Som framgår i GP:s Anette Holmqvist intervju med SD-ledaren handlar det nu om att stänga dörren för asylinvandrare och kvotflyktingar. Det vill säga gå emot FN-konventioner som det varit en självklarhet för Sverige att stå upp för samt säga nej till dem som har allra störst skyddsbehov.

ANNONS

LÄS MER:Hotet från L är det allvarligaste hittills mot regeringen Löfven

Ser ut att bli ett jämnt val

Återvandring är en annan fråga partiet återkommer till allt oftare. Partiet vill att fler lämnar landet än vad som kommer in. Det är heller ingen hemlighet att SD pekar ut vissa grupper och en viss religion som extra problematiska. Slöjförbud? Förbud mot böneutrop? Vi kan nog räkna med att det kommer förslag som går ut på att göra det svårare att utöva islam öppet i Sverige.

M, KD och SD fick tillsammans 45,7 procent i vår senaste Sifomätning. Räknar vi in L i sällskapet blir siffran 48,6.

S, MP, C och V landade tillsammans på 49,9.

Som det ser ut i dag kommer valet 2022 bli jämnt och ovisst.

Men ett par saker kan vi ta för givet: Ulf Kristersson vill väldigt gärna få till ett maktskifte. Jimmie Åkesson har drivit en konsekvent linje i 16 år som partiledare, den kommer han att hålla fast vid.

LÄS MER:Väljarna har tagit emot L:s besked med en gäspning

LÄS MER:Därför måste Kristersson prestera bättre svar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS