Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: Därför kan USA vaccinera två miljoner om dagen

Alla amerikaner ska ha fått en vaccinationstid senast den 1maj. Om planen håller häver Joe Biden restriktioner till nationaldagen den 4 juli. Det kan bli en framgångssaga med plus även för Donald Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Joe Biden höll natten till fredagen svensk tid sitt första tal till nationen sedan han installerades som president i januari. Och det var en optimistisk Biden som både talade om den snabba takten i vaccineringarna och om vikten av att inte slappna av och öppna samhället för tidigt.

Biden har lovat att öka vaccineringstakten dramatiskt under sina första hundra dagar i Vita huset och prognosen för att alla amerikaner som vill ska vara vaccinerade i sommar ser god ut.

Det är en målmedveten insats som nu ser ut att bära frukt. Donald Trump bagatelliserade visserligen spridningen av covid-19 under förra våren men han såg samtidigt till att stora anslag satsades på utveckling av vaccin. Då var det osäkert när vaccinet skulle vara klart och om det skulle fungera. Nu visar det sig att den tidiga satsningen är helt avgörande för att vaccinering i stor skala ska kunna genomföras.

Joe Bidens övergångsteam klagade på att Trumpadministrationen inte försåg den med tillräcklig information om planeringen för hur vaccinationerna skulle genomföras. Men väl på plats kunde Biden ändå rivstarta när de första doserna anlände. Många av de som nu är ansvariga fanns med även under Trumptiden och har erfarenhet av samma ansvarsområden också från Obamaregeringarna.

Hoppas på nationaldagsfirande som vanligt

Det finns flera anledningar till att Joe Biden redan nu kan tala om att majoriteten av amerikanerna ska ha fått en tidsbokning senast den 1 maj och vara vaccinerade till nationaldagen den 4 juli.

 • Tillgången på vaccin är relativt god och två miljoner amerikaner vaccineras dagligen.
 • Samarbete sker mellan läkemedelsföretag som tidigare konkurrerade.
 • Läkemedelsverket har arbetat intensivt för att godkänna utan att negligera det vetenskapliga.
 • Vaccin behålls inom USA och exporteras inte.
 • Distributionen har effektiviserats och transporterna har mer än fördubblats.
 • Militär har kallats in för att bygga om konferenscenter till vaccinationscentraler.
 • Ytterligare 6 000 militärer kallas in den närmaste veckan.
 • Personal för vaccinationer hyrs in.
 • Antalet platser där vaccineringar genomförs har mångdubblats.
 • Möjligheterna att boka tid digitalt och på telefon har förbättrats.
 • Delstaterna får ytterligare bidrag i det nya stimulanspaketet.

LÄS MER: Biden: Målet är att fira 4 juli som vanligt

Alla ska vaccinera sig

Till det kommer att Joe Biden pläderar för att alla ska vaccinera sig. Han fick sin första dos inför tv-kamerorna och presidenterna före honom har också vaccinerat sig offentligt och manat alla andra att göra samma sak. Den ende som vaccinerat sig utan att direkt offentliggöra det är Donald Trump som tillsammans med hustrun Melania blev vaccinerade i Vita huset i början av januari.

Men medan vaccinationer ivrigt inväntas av majoriteten av amerikanerna finns det också ett vaccinationsmotstånd. Det är visserligen svagare idag när vaccin uppfattas som hårdvaluta, men omkring 20 procent beräknas inte vilja följa Bidens och myndigheternas uppmaning. Det kan dock komma att ändras om vaccinationspass införs och endast de som kan uppvisa ett sådant släpps in på konserter, idrottsevenemang och restauranger och inte tillåts använda sig av transportmedel som flyg, buss och tåg utan giltiga vaccinationshandlingar.

LÄS MER: Bidens hjälppaket undertecknat

Över 530 000 amerikaner har dött i covid-19

Joe Biden berättade att han har en lapp i fickan med den senaste siffran över antalet döda i covid-19. Han bär med sig den som en ständig påminnelse om att varje liv som kan räddas är avgörande. Hittills har över 530 000 amerikaner dött.

Biden lovade att alla över 18 år den 1 maj ska ha fått tid för vaccination och att kön ska arbetas av så snabbt som möjligt och troligen senast den 4 juli. Då kan nationaldagen firas med att familjer och vänner återigen kan få träffa varandra. Men presidenten varnade samtidigt för att det kan komma bakslag om inte de regler som nu finns följs. Biden uppmanar alla att bära munskydd, hålla avstånd, arbeta hemifrån och att inte samlas i stora grupper.

Belöningen är att samhället successivt kan öppnas igen.