Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Har du genomskinligt eller grönt varmvatten i kranen? Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Därför kan ditt varmvatten bli gräsgrönt

Är ditt tandborstvatten plötsligt klargrönt? Det kan bero på en läcka och att halten Pyranin, ett starkt grönt spårämne, har blivit högre i fjärrvärmenätets vatten.
En bild från en fjärrvärmeläcka i Masthugget förra året visar hur det gröna vattnet kan se ut.. Bild: Läsarbild

Att stiga upp på morgonen och ta en varm dusch i klargrönt vatten hör inte till vanligheterna. Grönt vatten i kranen beror på att en läcka, felkoppling eller annat fel har skett.

– Det är en tydlig grön färg, som gräs ungefär, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

Den gröna färgen kommer från ämnet Pyranin. Det har länge funnits i fjärrvärmevattnet för att upptäcka läckor i fjärrvärmeväxlar, men nu har Göteborg Energi ökat halten.

– Tidigare var det en ganska svag färg så denna vecka har vi tillsatt stora mängder av färgämnet. Då blir det grönare, säger Cecilia Erdalen.

Får man grönt vatten hemma bör man rapportera det till sin fastighetsägare eller Göteborg Energi om man är villaägare med egen fjärrvärmecentral.

Ofarligt ämne

Det kanske ser lite obehagligt ut med grönt vatten att borsta tänderna, duscha i eller ta ett långt bad i – men ämnet ska vara helt ofarligt.

– Man ska ju aldrig laga mat med varmvatten, men det är ingen fara om man råkar borsta tänderna i det.

Det ska inte heller färga av sig på huden, i håret eller på ytor som man städar med vattnet. Tvättmaskinen använder kallvatten, men att handtvätta vita kläder i en balja varmt, grönt vatten kan vara en chansning.

– Det kan jag inte garantera att det inte färgar av sig på, säger Cecilia Erdalen.

I kranen hemma ska det dock vanligtvis rinna dricksvatten. Det kan användas för vardagsbestyr som att borsta tänderna, duscha, dricka och laga mat och vattenkvaliteten är garanterad av kommunen.

Om det har skett en läcka och även fjärrvärmenätets vatten rinner i kranen förtydligar Göteborgs stads kretslopp och vatten att vattnet inte är garanterat samma kvalitet som vanligt.

Pyranin

Är ett färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

Används även inom energisektor, bland annat för att spåra läckor i fjärrvärmesystem.

Är inte skadligt för miljö och människor.

Använd aldrig varmvatten för att dricka eller laga mat, oavsett färg. Det går bra att duscha och städa med varmvatten som har färgats grönt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.