Därför har Kristersson svängt om samarbete med SD

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har fört samtal. Bortsett från att det bryter mot tidigare löften och utfästelser är det inte mycket att höja på ögonbrynen åt. Snarare bekräftar det vad vi sett komma.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

"Och det spelar ingen roll om man är ond – är du stor vill alla va din vän", sjunger Johan Kinde i 80-talsklassikern Diamanter.

Nej, jag säger inte att Jimmie Åkesson är ond – däremot att det är så hans parti betraktats av alla etablerade partier. Men nu är Sverigedemokraterna så stora att det inte går att runda dem om man råkar befinna sig på den konservativa kanten i svensk politik och vill ha inflytande under överskådlig framtid.

LÄS MER:M-SD-möte väcker reaktioner

Så enkel är den här frågan.

Ändå har den varit så svår för så många så länge – och det har förstås sina skäl.

ANNONS

"Inget samarbete på 20 år"

I en uppmärksammad intervju i GP inför valet 2018 sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte kunde tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna under de närmaste 20 åren. Anledningen var att SD-politikerna inte vara att lita på, att några "befinner sig långt ut i träskmarkerna" vad gäller människosyn och att inga tecken till bättring syntes.

Ett halvår gick, och sedan förklarade Ebba Busch Thor att man måste kunna prata med alla partier i riksdagen.

LÄS MER:Därför uttrycker sig Kristersson så vagt om SD

Då höll sig Ulf Kristersson avvaktande. Han gjorde en Facebookuppdatering som innehöll så många motstridiga budskap att man hade behövt vara både Kremlolog och skriftlärd för att hitta en rak ståndpunkt.

Fler moderater är liberala

Precis som Ebba Busch Thor hade han redan då all anledning att närma sig Jimmie Åkesson: alliansen finns inte mer – däremot skulle M+KD+SD kunna utmana om regeringsmakten. Men frågan har varit besvärligare för Ulf Kristersson än vad den var för KD-kollegan.

Fler moderater drar åt det liberala hållet och liberalism är det Jimmie Åkesson avskyr mest av allt. Fler moderater värnar öppenhet mot omvärlden, något som inte heller står högt i kurs hos SD.

Och – inte minst – minnet av hur det gick för partiet förra gången de öppnade för samtal med Sverigedemokraterna lever fortfarande. Anna Kinberg Batra tog det steget – väljarstödet sjönk som en sten och Kinberg Batra åkte ut med huvudet före.

ANNONS

Till det kommer förstås att Ulf Kristersson, för inte så många månader sedan, enligt Hédi Fried lovade att han "aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD".

SD är fortfarande SD

Beskedet att Kristersson och Åkesson fört samtal rev förstås upp en storm i det politiska Sverige under onsdagen. Stefan Löfven sa att Moderaterna blivit mer blåbruna. Centerpartiets gruppledare kallade det "mycket oroande".

LÄS MER:SD-politiker dömd för "rasistiskt motiverad" förolämpning

Att det kom samma dag som SD:s kommunfullmäktigeledamot dömdes för en rasistiskt motiverad förolämpning och dagen före Richard Jomshofs besök på Göteborgs universitet – ett besök som föregåtts av stora protester från universitetspersonal – gav förstås beskedet en extra pikant inramning.

Sverigedemokraterna är ju trots allt fortfarande Sverigedemokraterna.

Men är du stor vill alla va din vän och nu är Jimmie Åkesson så stor att Ulf Kristersson inte kan eller vill hålla emot längre. Han är helt enkelt i samma läge som ett antal skånska kommunpolitiker som sett ett samarbete med Sverigedemokraterna som den enda realistiska vägen till makt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS