1/3

Därför flyger polisen med drönare över Göteborgsvarvet

Måsarna får konkurrens om luftutrymmet under årets Göteborgsvarv. Polisen planerar en stor insats inför evenemanget som bland annat innefattar kamerabevakning med drönare.

Under Göteborgsvarvet väntas uppemot 200 000 personer samlas längs gatorna för att titta på när löparna tar sig fram i sommarvärmen.

Men det är inte bara hejaropen från publikmassorna som kommer att surra i luften under tävlingen.

Polisen planerar en stor insats samband med evenemanget. Bevakningen sker från både marken – och luften. Framförallt innebär insatsen att arbeta brottsförebyggande under tiden för loppet, meddelar polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Man kommer följa Varvet med hjälp av drönare bland annat, sedan har vi mycket poliser utefter banan. Vi har även en förpatrull med MC-polis som åker några minuter framför täten för att se till att få bort eventuella störningar innan ledarna kommer.

Får en annan överblick från luften

Enligt Thomas Fuxborg är det ingen speciell anledning till att man använder sig av drönare under evenemanget. Han tror heller inte att de kommer att märkas av speciellt mycket av vare sig deltagare eller publik.

– Det finns ingen hotbild eller något sådant mot Varvet, utan det handlar om att vi använder oss utav det vi har. Man får naturligtvis en annan överblick från luften.

LÄS OCKSÅ: Här är bästa sätten att ta sig fram under Göteborgsvarvet

LÄS OCKSÅ: Läkarens varning: Då ska du bryta Göteborgsvarvet

LÄS OCKSÅ: Göteborgsvarvet erbjuder gratis mensskydd

LÄS OCKSÅ: Löparna i "Varvet" serveras dryck i algbollar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.