Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En sjuksköterska i Sverige får vaccinera mot corona – men inte ordinera vaccinet. För det krävs specialistutbildning. Bild: Thanassis Stavrakis
En sjuksköterska i Sverige får vaccinera mot corona – men inte ordinera vaccinet. För det krävs specialistutbildning. Bild: Thanassis Stavrakis

Därför får inte alla sjuksköterskor ordinera vaccin mot corona

Alla utbildade sjuksköterskor får vaccinera mot corona – men bara om läkare är med. För att ordinera vaccin krävs att sjuksköterskan har specialistutbildning.
– Behovet av personer med den kompetensen kan komma att öka, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

I Västra Götalandsregionen ska runt en miljon av invånarna vaccineras, något man tidsmässigt tror pågår till någon gång fram i sommar.

I nuläget anser sig ledningen för sjukvården i regionen att man har tillräckligt med vårdpersonal med behörighet för att injicera och ordinera vaccin mot corona.

LÄS MER: Sjukvårdsdirekörens nödrop efter mer vaccin

Men läget kan ändras.

– Behovet av personer med rätt kompetens kan komma att öka – i synnerhet när den stora allmänheten i regionen ska vaccineras under våren och försommaren, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Får hålla i sprutan

Men det är inte alla som får ordinera vaccinet.

En behörig sjuksköterska har rätt att hålla i sprutan och utföra själva vaccinationen – men för att ordinera vaccinet måste en läkare finnas med i bilden.

Undantaget gäller distriktssköterskor, barnsjuksköterskor eller sjuksköterskor med annan specialistutbildning.

De får ordinera ett vaccin – utan att en läkare finns med i bakgrunden.

LÄS MER: Flera nya besked om coronarestriktioner

Undantag på grund av pandemin

I slutet av förra året beslutade Socialstyrelsen särskilt att detta även ska gälla under vaccinationen mot corona.

Regelverket om vaccination finns tydligt återgivet i Socialstyrelsens föreskrifter – där finns också undantag som tagits fram på grund av pandemin.

För att genomföra effektiva och säkra vaccinationer beslutade Socialstyrelsen i slutet av förra året att ge distriktssköterskor och barnsjuksköterskor rätt att ordinera vaccin mot covid-19.

LÄS MER: Undersköterskor kan vägra vaccin – utan arbetsgivarens vetskap

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.