Därför är det så många harkrankar i Göteborg just nu

De ser ut som jättemyggor och flyger runt till synes berusade. Just nu kryllar det av parningssugna harkrankar i våra bostadsområden. Men de måste hitta en partner snabbt då deras livslängd är väldigt kort.

ANNONS
|

Du ska precis lägga dig och släcka lampan, tittar upp i sovrumstaket, där sitter kanske en eller till och med flera enorma insekter som verkar flyga runt helt berusade. Då har du garanterat fått in harkrankar – eller som de kallas i folkmun: Pappa Långben.

Många har lagt märke till att det kryllar av dem just nu – både inne och ute. Att man upplever att de är många just nu är för att det varit varmt och fuktigt. Och Anders Lindström, insektsexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar att det har varit ett bra år för harkrankarna. Och då frodas de.

ANNONS

LÄS MER:Så hanterar du de svenska sommarplågorna

Men just denna tid på året letar också febrilt efter en partner att para sig med.

För att hinna träffa en partner att para sig med, måste de vara riktigt snabba i sitt raggande, för deras livslängd är väldigt kort. Kärleksparen får heller inget långt förhållande då de bara lever i någon vecka.

På den veckan är de inte några storätare, faktum är att det är inte ovanligt att de inte äter något alls. När de är larver får de i sig den näring de behöver som vuxna.

– Ett par av arterna kläcks samtidigt och parar sig då samtidigt. För dem är det lättare att hitta en partner, säger Anders Lindström.

Ja, för det finns många arter av harkrankar. Fler hundra stycken.

300 olika arter harkrankar

Totalt finns det hela 300 arter harkrankar i Sverige. De har sex ben och två vingar till skillnad från de flesta andra insekter som har det dubbla.

Tycker man att de ser ut som jättemyggor, är man inte helt ute och cyklar. De är en sorts mygga, men tillhör den snälla delen av dem. De är inga stickmyggor och är helt harmlösa för oss. Däremot kan de gör en del skada på våra gräsmattor. Då är det larverna som är ett problem och äter gräsrötter.

ANNONS

Harkrankarna kan bli så stora som fem centimeter. Har de otur blandas de ibland ihop med långbenta spindlar, men räknar man benen så blir det rätt. Spindlar har åtta ben, harkrankar har sex.

De harkrankar som lyckas hitta någon att para sig med lägger sedan sina ägg i bland annat gräsmattor. Larverna kläcks nästa sommar, och då lär vi se generation två av de tillsynes fulla långbenta insekterna igen.

Inga skadedjur

Anticimex har märkt av att det är mycket harkrankar just nu.

– Några har ringt till kundtjänst och pratat om dem, men de är harmlösa så vi gör inget åt dem. De är inga skadedjur och finns ju bara under en kort tid, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

Han säger att de kommer in till våra hem via öppna dörrar och fönster. Och som många insekter söker de sig till våra lampor.

Kan man göra något åt dem själv?

–Det skulle väl vara att ha myggnät för fönstren då. De är ju lätta att ta och flytta på.

LÄS MER:Kajboet var som taget ur en skräckfilm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS