En ny studie visar att coronaviruset kan ha cirkulerat i Kina innan det nådde Wuhan.
En ny studie visar att coronaviruset kan ha cirkulerat i Kina innan det nådde Wuhan. Bild: Ng Han Guan

Coronaviruset kan ha uppstått redan i oktober 2019

Coronaviruset kan ha uppstått i Kina redan i oktober 2019, två månader innan det första sjukdomsfallet upptäcktes i Wuhan. Det visar en ny studie från University of Kent.

ANNONS
|

Forskarna som ligger bakom studien har gjort en uppskattning av när det första fallet av covid-19 hos en människa uppstod.

Resultatet visar att det kan sträcka sig från tidigt i oktober till i mitten på november 2019, uppemot två månader innan Kinas första officiella sjukdomsfall, som rapporterades i december samma år.

LÄS MER:De försvann – ville berätta sanningen om coronaviruset i Kina

LÄS MER:Så mörkade kinesiska myndigheter virusutbrottet

Viruset kan ha funnits innan Wuhan

Det mest troliga är enligt studien att den första personen blev smittad av coronaviruset den 17 november i Kina, och att det redan i januari 2020 hade spridits till ett flertal andra länder.

Det första sjukdomsfallet rapporterades i kinesiska Wuhan och tros ha kopplingar till fiskmarknaden Huanan i staden. Men studiens resultat pekar mot att viruset troligtvis cirkulerade i landet redan innan det nådde marknaden.

ANNONS

Tidigare har även misstankar från bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten hävdat att coronaviruset ska ha uppkommit i ett labb i Wuhan, en teori som WHO har avfärdat. I stället menar de att viruset ska ha spridits till människor via djur.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS