Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Coronaspridningen svävade över debatten mellan Harrris och Pence

En civiliserad debatt. Men Mike Pence fortsatte att prata även när han ombads att hålla sig till tiden. Kamala Harris vände sig till de amerikanska väljarna. En fluga i Pences hår distraherade.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Kamala Harris hade mest att förlora som en nationellt relativt okänd vicepresidentkandidat. Men hon höll måttet, vilket var det viktigaste för demokraterna under debattkvällen. Hon började med att berätta om sin karriär och pläderade – med den erfarenhet hon har som åklagare – till ” juryn” som följde den tv-sända debatten.

Kamala Harris och Mike Pence möttes bakom dubbla plexiglasskivor under nattens debatt. Bild: Morry Gash
Kamala Harris och Mike Pence möttes bakom dubbla plexiglasskivor under nattens debatt. Bild: Morry Gash

Mike Pence försökte köra över henne och talade oavbrutet även när moderatorn påpekade att hans tid var ute. Det innebar att intrycket blev att Harris fick mindre tid att tala men hon utnyttjade sina tillfällen väl att hamra in att Trump-administrationen misslyckats med att stoppa smittspridningen av covid -19.

– Mr vicepresident jag talar, sade hon när Pence försökte avbryta.

Vid ett annat tillfälle påpekade hon för Pence som försökte avbryta:

– Mr vicepresident, jag talar fortfarande.

Harris och Pence fick nästan lika mycket tid

När tiden sedan klockades visade det sig att Harris och Pence utnyttjat nästan exakt lika mycket tid, med några sekunders övervikt för Pence.

Harris log vänligt när Pence uttryckte åsikter som hon ogillade och bad vid ett tillfälle Pence att inte försöka läxa upp henne om juridik.

Joe Biden lade efter debatten ut en bild på sig själv med en flugsmällare i handen.

En distraktion var att en fluga som under tio minuter rörde sig i Mike Pence vita hår, något som han lät ske utan att låtsas om den. Joe Biden lade efter debatten ut en bild på sig själv med en flugsmällare i handen.

Skillnaden mellan vicepresidenternas debatt och debatten mellan Donald Trump och Joe Biden var slående. Båda vicekandidaterna avstod från personangrepp men höll sig ofta till de talepunkter som de tränat in istället för att svara på frågor som ställdes. En obesvarad fråga var om de talat med respektive presidentkandidat om rollen som vice och vad det betyder i praktiken med tanke på Joe Bidens och Donald Trumps ålder. Trump är 74 år och Biden 77.

Pence svävande om att respektera valresultatet

På frågan om valresultatet kommer att respekteras svarade Harris ja medan Pence hade ett mer svävande svar.

Coronaspridningen svävade över hela debatten, inte minst eftersom två plexiglasskivor skilde kandidaterna åt. Det var ett krav från Biden-Harriskampanjen sedan Donald Trump insjuknat i covid-19 och Mike Pence inte isolerat sig trots att han för en dryg vecka sedan deltog i evenemanget i Vita husets rosenträdgård där smittan kan ha börjat spridas.

Applåder från den glesa publiken avslutade debatten från den glesa publiken. Bild: Justin Sullivan
Applåder från den glesa publiken avslutade debatten från den glesa publiken. Bild: Justin Sullivan

Harris påpekade att Donald Trump och Mike Pence hade kunskap om coronaspridningen redan i januari, något som Pence duckade genom att tala om svininfluensan som hade stor spridning, men lägre dödlighet, under Barack Obamas tid som president.

Kina och en del halvsanningar

Kamala Harris sade att hon tänker vaccinera sig direkt när de medicinska experterna godkänner vaccinet. Men att hon skulle avstå om det bara är Donald Trump som påstår att vaccinet är säkert.

Pence kallade Joe Biden för en hejarklack för Kina medan Harris påstod att USA förlorat handelskriget med Kina.

Faktakollar efter debatten visade att både Pence och Harris gled på sanningen vid en rad tillfällen.

Mike försökte komma undan frågan om hur en ny sjukvårdsreform skall se ut om Obamacare skrotas.

Harris undvek att svara på frågan om det finns planer på att utvidga Högsta domstolen med fler domare än de nuvarande nio om Trumps kandidat till ny domare godkänns. Pence försökte komma undan frågan om hur en ny sjukvårdsreform skall se ut om Obamacare skrotas.

Några klara besked

Det blev dock klara besked på några punkter.

Harris är för den nuvarande abortlagstiftningen och Pence är mot aborter. Harris vill återgå till Parisavtalet kring klimatet och Pence vill fortsatt stå utanför. Harris vill återuppta avtalet med Iran om kärnvapen vilket Pence motsätter sig.