EU-kommissionens av kriser hårt prövande ordförande Ursula von der Leyen
EU-kommissionens av kriser hårt prövande ordförande Ursula von der Leyen

Coronabråk kan vara droppen för splittrat EU

Vilka kompromisser är möjliga? Det är frågan inför EU-ledarnas videomöte på torsdagen. Det ska främst handla om insatser mot pandemin. Men ett bråk om principer och stödpengar kan äventyra samarbetet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ungern och Polen vill inte att coronastöd binds samman med rättsstatsprinciperna och att pengar kan hållas inne vid påstått missbruk. Det är ett oavvisligt villkor från andra medlemsländer och även en majoritet i EU-parlamentet. Samtidigt är Ungern och Polen kritiserade för att bryta, eller riskera att bryta, mot den gemensamma grundsynen på rättskipning, demokrati och fundamentala fri- och rättigheter.

I somras kom EU:s stats- och regeringschefer överens om ett gigantiskt stödpaket till coronadrabbade länder på över 1 800 miljarder euro. Det har i detaljer och ordval behandlats och finslipats i EU-parlamentet. En bred samsyn finns om värdegrunderna. För Sverige har det varit en helt central fråga i de långa och svåra manglingarna om stödpaketet och hur det ska finansieras.

ANNONS

Men nu har Ungern och Polen i praktiken lagt in sitt veto mot den här kopplingen. De motsätter sig att framtida skatter och avgifter går till EU-budgeten. Det är beslut som kräver enighet bland de 27 medlemsländerna. Den ekonomiska hjälpen riskerar nu att försenas liksom EU:s långtidsbudget, som är tänkt att gälla från årsskiftet och sju år framåt.

Tyskland: ”Lev upp till ert ansvar”

EU:s ordförandeland Tyskland manar de länder som blockerar en budgetuppgörelse att ta sitt ansvar. Tysklands EU-minister Michael Roth säger i ett webbsänt uttalande:

– Vi måste se till att de här pengarna når de som behöver dem, så fort som möjligt. Det finns inga ursäkter för att försena det här ytterligare. Jag ber alla i EU att nu leva upp till sitt ansvar. Nu är inte tid för veton. Våra medborgare får betala väldigt dyrt för en blockering.

Ungerns justitieminister Judit Varga försvarar dock sitt lands agerande. Till journalister i Budapest säger hon enligt nyhetssajten Politico Europe:

– Politisk utpressning är en väldigt dålig och oansvarig taktik från EU-parlament och vissa medlemsländer.

Bekymrad svensk EU-minister beklagar

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren är bekymrad.

– Det är beklagligt, säger han till ekot på tisdagen. Det här är en skör kompromiss. Den är väldigt välbalanserad mellan ministerrådet och parlamentet. Jag ser inte att man kan lösa det här på något annat sätt än att man antar den här uppgörelsen som träffats.

ANNONS

Portugals EU-minister Ana Paula Zacarias vädjar:

– Det är inte tid för maktspel, vi kan inte ha en politisk kris på toppen av allt detta. Det är dags att visa EU-enighet.

En lösning som den polska regeringen hoppas på, enligt uppgifter i media, är att ribban höjs för när ett medlemsland kan granskas.

– Vi väntar på nya förslag som är förenliga med EU:s fördrag, säger regeringstalesmannen Piotr Muller till polsk radio enligt nyhetsbyrån Reuters.

Även Bulgarien sätter sig på tvären i det redan ansträngda EU-samarbetet genom att inte godkänna en start av förhandlingarna om EU-medlemskap för Nordmakedonien. Skälet uppges vara en gammal tvist om etnicitet och historiskt ursprung.

Ännu en fråga som kan komma upp vid torsdagens toppmöte är förhandlingarna med Storbritannien om brexit. De är inne i en oviss slutfas på övertid med bara 43 dagar kvar tills att britterna klipper sista bandet till EU. Enligt en ny rapport av revisorsfirman KPMG kommer Storbritanniens ekonomiska tillväxt att halveras nästa år utan ett handelsavtal med EU och försena återhämtningen från pandemin.

Premiärminister Boris Johnson sitter i coronakarantän, med minskat stöd inom det egna partiet och efter att ha retat gallfeber på nationalistiska skottar genom att kalla upprättandet av ett skotskt parlamentet en katastrof. För honom skulle ett högst oväntat genombrott i förhandlingarna med EU säkert komma som en befrielse i kriserna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS