Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump bärandes munskydd under ett besök på Röda korsets högkvarter i Washington DC. Presidenten har försökt att tona ner riskerna med coronaviruset och har hela tiden varit en stor motståndare till att använda munskydd för att skydda sig själv eller andra. Nu har han covid-19.
USA:s president vid ett av få tilfällen då han burit munskydd, under ett besök på Röda korsets högkvarter i Washington DC. Donald Trump har testats positivt för covid-19. Presidenten har försökt att tona ner riskerna med coronaviruset och har hela tiden varit en stor motståndare till att använda munskydd för att skydda sig själv eller andra. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Mattsson: Corona-smittad Trump påverkar hela valkampanjen

Hur skall presidentkampanjen fortsätta? Frågetecknen blir fler och fler sedan Donald Trump bekräftats smittad med covid-19. Det är oklart om presidenten är frisk nog att arbeta.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Donald Trump meddelade själv på twitter att han och hustrun Melania har smittats. Han har konsekvent spelat ned faran med smittspridningen och hånade Joe Biden i den första debatten häromdagen för att denne brukar ha munskydd när han uppträder offentligt. Munskydd är en allmän rekommendation i USA och i vissa delstater är det obligatoriskt.

Spridningen av covid-19 är omfattande och omkring 1 000 amerikaner dör varje dag, siffran är idag 208 000.

Omfattande smittspårning krävs

Det var Trumps favoritrådgivare Hope Hicks som först bekräftades smittad i Vita huset. Hon fanns med både i helikoptern och på Air Force One när presidenten reste med en stor grupp medarbetare, familjemedlemmar och säkerhetsfolk till debatten med Joe Biden. Trump hade dagarna innan debatten hållit flera stora valmöten och genomförde i onsdags ett slutet möte med stora bidragsgivare. Då var Hope Hicks smittad men hennes tillstånd offentliggjordes inte.

Ett hundratal personer arbetar nära presidenten och hans familj även i den privata delen av Vita huset. Eftersom presidenten inte vill använda munskydd avstår de flesta också i hans närhet.

Joe Biden har hela tiden följt rekommendationerna med munskydd och distansering och debatten på scenen var ”coronasäkrad” med ett stort avstånd mellan Trump och Biden. Sedan beskedet kom om att Trump är smittad har Joe Biden testats, inget resultat har ännu offentliggjorts.

Oklar sjukdomsbild

Hur sjuk presidenten och hans hustru är har inte meddelats i detalj. Presidentparet har på twitter sagt att de mår bra, att de håller sig isolerade och att de har ställt in alla engagemang. Donald Trump väntas att framträda från karantänen på något sätt för att försäkra det amerikanska folket om att han är i god form.

Smittspridningen har börjat kartläggas i Vita huset men Donald Trump har haft en rad möten med flera utomstående som den nya föreslagna domaren till Högsta Domstolen Amy Coney Barrett så sent som igår.

LÄS MER: Trump har testat positivt för covid-19

Trump har hela tiden tonat ner faran med covid-19

Donald Trumps eget coronateam har länge uppmanat till användning av munskydd och avrått från stora valmöten. Men Trump har struntat i instruktionerna. Han sade efter debatten med Joe Biden att han avsåg att ställa upp i de två planerade debatterna den 15 och 22 oktober även om ”fege Joe” tvekade. Nu är situationen en helt annan och det är med nöd och näppe som karantänen hinner avslutas före nästa debatt även om Trump tillfrisknar. Nästa vecka skall Trumps och Bidens vicepresidentkandidater Mike Pence och Kamala Harris debattera. Den debatten hänger också i luften.

USA:s president Donald Trump under ett valmöte med som lockade många potentiella väljare under onsdagen i Duluth, Minnesota. Trump har fortsatt kalla till stora sammankomster trots coronapandemin. På torsdagen bekräftades att presidenten har covid-19.
USA:s president Donald Trump under ett valmöte med som lockade många potentiella väljare under onsdagen i Duluth, Minnesota. Trump har fortsatt kalla till stora sammankomster trots coronapandemin. På torsdagen bekräftades att presidenten har covid-19. Bild: Jack Rendulich

Om Trump blir för sjuk kliver Pence in

Donald Trumps sjukdomstillstånd är oklart och det är inte han själv som avgör om han är i stånd att fullfölja sina uppgifter. Hans fysiska och psykiska status avgörs av läkare och beskedet kan tvinga honom att tillfälligt lämna över till vicepresidenten. Det har hänt tidigare att presidenten fått ta ett steg tillbaka under mandatperioden. Då George W Bush genomgick en rutinartad hälsokontroll med bedövning under några timmar var hans vicepresident i tjänst. Vicepresident George Bush den äldre tog också över ansvaret då president Ronald Reagan skottskadats.

LÄS MER: Börsfall efter Trumps covid-19-besked

Trycket är nu kraftigt från demokraterna i representanthuset och senaten att presidentens tillstånd skall vara fullständigt transparent. När den brittiske premiärministern Boris Johnson smittades av covid-19 var det officiella budskapet att han hade full kontroll och arbetade hemifrån. Några timmar senare tvingades Johnsons stab meddela att premiärministern intensivvårdades och svävade mellan liv och död på sjukhus.

Hur många som är smittade av covid-19 i Vita huset, förutom presidentparet Trump och Hope Hicks, är ännu inte klarlagt.