Prestigefallet är högt för Jeff Zucker, som antogs bli en av Discoverys högsta chefer efter samgåendet med CNN, skriver Britt-Marie Mattsson..
Prestigefallet är högt för Jeff Zucker, som antogs bli en av Discoverys högsta chefer efter samgåendet med CNN, skriver Britt-Marie Mattsson.. Bild: Paul Sancya/GP

CNN skakas efter att chefen avskedats

CNN:s högste chef Jeff Zucker har avskedats. Men nu handlar det inte främst om en olämplig kärleksaffär. TV-bolaget skakas i stället av uppgifter om Zuckers närhet och hjälp till toppolitiker.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Nyheten om att Jeff Zucker sparkas kom oväntat häromdagen. Skälet var hans affär med Allison Gollust, en annan hög chef i mediekoncernen som han arbetat nära med. Båda är skilda men enligt företagets regelverk borde Zucker ha berättat om relationen. Gollust har i mejl till de anställda meddelat att hon avser att stanna.

Zucker har bett om ursäkt och ville, enligt anonyma uppgifter inom CNN, stanna kvar tills sammanslagningen med mediejätten Discovery är klar inom kort. CNN startar även en ny tjänst, CNN+, i vår. Men CNN:s ägare, Warner Media, krävde att han omedelbart skulle lämna.

Jeff Zucker var själv inblandad i ett högprofilerat avsked när han för ett par månader sedan sparkade Chris Cuomo, en av kanalens mest profilerade programledare. Skälet var att Cuomo skulle ha hjälpt sin bror Andrew att leta efter källor till uppgifterna om att han sexuellt trakasserat kvinnor.

ANNONS

Andrew Cuomo var då New Yorks guvernör, som hyllats för sitt sätt att kommunicera under den inledande spridningen av covid-19, som i praktiken stängde ned stora delar av delstaten. I höstas tvingades Andrew Cuomo att avgå från sin post med anledning av sexanklagelserna, som dock inte lett till rättegångar.

Allison Gollust var tidigare medarbetare till Andrew Cuomo och har behållit den goda kontakten med sin förre arbetsgivare. Men nu visar det sig att även Jeff Zucker haft personliga band till den tidigare guvernören. Han påstås ha hjälpt Cuomo med idéer om hur han skulle framträda under sina långa presskonferenser som i realiteten var timslånga monologer. Både Zucker och Gullust sägs också ha givit demokraten Cuomo råd om hur han skulle hantera sina politiska motståndare och främst då den förre presidenten Donald Trump.

Valde Trump till The Apprentice

Det hör till saken att Jeff Zucker har ett förflutet i tv-bolaget NBC och att det var han som var med och skapade succéprogrammet ”The Apprentice”, och bestämde att Donald Trump skulle spela huvudrollen. Den vänskapen höll i sig när Zucker kom till CNN och tv-bolaget kritiserades för att ge Trump ett alltför stort utrymme när han meddelade sina presidentambitioner.

Senare har CNN anklagats för att ha en Trumpfientlig attityd och vänskapen mellan Zucker och Trump har sedan länge svalnat.

ANNONS
CNN:s högkvarter i Atlanta.
CNN:s högkvarter i Atlanta. Bild: Ric Feld

Trump kallar – efter beskedet om Zuckers avsked – honom för en ”skithög”. Den konkurrerande kanalen Fox – som haft ett antal uppmärksammade avsked sedan toppnamn på kanalen anklagats för sexuella trakasserier – placerade Zucker som huvudnyhet.

Bröt med Cuomo utan ersättning

Jeff Zucker deltog själv aktivt i utredningen och avskedet av sin tv-stjärna Chris Cuomo, som innebar att kontraktet avslutades utan ekonomisk ersättning. Enligt kontraktet skulle Cuomo ha tjänat mångmiljonbelopp om kontraktet fullföljts. Det fick Cuomo att anlita en välrenommerad advokatbyrå för att nå en uppgörelse. Ryktena säger att det var i detta sammanhang som advokaterna drog upp Jeff Zuckers relation med kollegan.

Chris Cuomo har varit en uppskattad programledare klockan 21, vilket beskrivs som kanalens prime time. Ännu har ingen efterträdare till Cuomo utsetts och det är Jeff Zucker som haft avgörandet.

Vem som skall efterträda Zucker är inte klart, men prestigefallet är högt och kännbart. Han antogs bli en av Discoverys högsta chefer efter samgåendet med CNN.

Zuckers påstådda samröre och rådgivning med den förre guvernören Andrew Cuomo skakar medieföretaget, som av kritiker anklagas för att blanda ihop nyheter och åsikter, även då det framgår att kommentatorerna är fristående från nyhetsredaktionen.

LÄS MER:CNN-chef säger upp sig efter affär med kollega

LÄS MER:Brottsutredning mot Cuomo läggs ner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS