Annika Löf, grundare och arrangör av ”Det stora pralinslaget”, på plats vid Burgården på söndagen.
Annika Löf, grundare och arrangör av ”Det stora pralinslaget”, på plats vid Burgården på söndagen. Bild: Olof Ohlsson

Cheesecakepralin vann årets SM i pralintillverkning

Klassisk form, rasande elegant glans och tydliga smaker och texturer. Så beskrivs vinnarpralinen i årets upplaga av tävlingen ”Det stora pralinslaget”.
– Det känns lite overkligt, säger vinnaren Mikaela Nylbäck.

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen gick SM i pralintillverkning av stapeln för andra året i rad. Årets final arrangerades i Burgårdens lokaler i Göteborg.

Jonseredsbon Annika Löf grundade ”Pralinslaget” tillsammans med Liis Aunma i mars 2019. Då hölls den första workshopen i en lokal i Jonsered.

– Sedan har det vuxit. Vi ordnar kurser och workshops för både nybörjare och erfarna. I oktober förra året vad vi med på Bak- och Chokladfestivalen i Stockholm och där hade vi den första tävlingen. I år kunde vi inte vara i Stockholm eftersom mässan var inställd på grund av pandemin, säger Annika Löf.

LÄS MER:Klassiska chokladtillverkaren stänger efter 22 år

LÄS MER:Den här chokladpajen är livsfarligt god

Stort intresse för praliner

Tävlingens första del utspelade sig i Malmö för två veckor sedan. Tio jurymedlemmar från olika delar av landet åt sig då igenom 50 praliner för att kora fem finalister till avgörandet i Göteborg.

ANNONS

– Förra året hade vi 36 tävlande, och i år var det 55 som anmälde sig. Folk kanske är mer benägna att sitta hemma och göra praliner i dessa tider, säger Annika Löf och fortsätter:

– Det känns som att det finns ett jättestort intresse just nu.

Under söndagens avgörande i Göteborg var det en ny jury på plats för att utse Sveriges bästa pralin. Jurymedlemmarna har en lång lista av kriterier att ta hänsyn till i sin bedömning.

Bland annat poängsätts glans, mönster, färgsättning och teknik. Inuti kollar juryn på lager och texturer. Sedan bedöms smak, konsistens och skalets tunnhet.

LÄS MER:Jeanette brer på inför finalen i mack-SM

LÄS MER:Grillproffs och glada amatörer gjorde upp om SM i hamburgare

”Bygger broar”

Årets vinnare av ”Det stora pralinslaget”, Mikaela Nylbäck, vann med sin pralin med smak av citroncheesecake. Pralinen bestod av en bottenplatta av digestivekex och innehöll bland annat cream cheese.

– Det känns lite overkligt, sa hon i den livesända finalen strax efter att hon korats till årets pralinmakare.

Grundaren och arrangören Annika Löf menar att årets vinnare är ett bra exempel på att tävlingen är till för alla.

– Det är en tävling som bygger på att alla ska kunna delta. Mikaela som vann i dag arbetar till exempel som florist i vanliga fall, pralinerna är hennes hobby.

Inför nästa år hoppas hon på att kunna göra tävlingen större.

ANNONS

– Vi tänker lyfta tävlingen till nya dimensioner nästa år, och det kan hända att vi sneglar mot Danmark. Vi bygger broar mellan chokladmänniskor, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS