Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Chaufför svårt chockad – har inte kunnat höras efter dödsolyckan på rv40

Föraren av lastbilen som var inblandad i olyckan på riksväg 40 i lördags då två personer omkom har ännu inte kunnat höras av polisen.
– Han är fortfarande svårt chockad, säger förundersökningsledaren Andreas Gabrielsson.
Inom kort hoppas polisen få viktiga svar från lastbilens färdskrivare.

Det var vid 13-tiden i lördags som den tragiska olyckan inträffade i höjd med Bårhultsmotet i Härryda kommun.

I en personbil som körde i riktning mot Göteborg färdades en kvinna i 50-årsåldern, en man i 35-årsåldern och deras åttaåriga dotter. Samtliga hemmahörande i Marks kommun.

Läs mer: Personbil överkörd av lastbil på riksväg 40

Lastbilen, som drog en trailer utan last, kördes av en man som arbetar för ett åkeri i Jönköpings län. I bilen finns också en kvinna. Ekipaget kommer från Öjersjö-hållet och kör via rondellen ner påfarten mot Borås.

Föraren har inte en chans

Det är precis när det långa ekipaget ska köra ut i riksvägens högerfil som något händer.

Det tunga ekipaget får plötsligt sladd, brakar igenom räcket som skiljer vägarna åt och ställer sig mer eller mindre på tvären över vägbanorna mot Göteborg.

Föraren har inte en chans.

Personbilen kläms in under släpet och enligt uppgift omkommer de vuxna omgående. Deras dotter får lindriga fysiska skador.

– Det här är en hemsk olycka på alla sätt och utgången är fruktansvärt tragisk för ett stort antal människor. Just därför är det oerhört viktigt att utredningen kan räta ut alla frågetecken kring hur olyckan kunde hända, säger polisinspektör Andreas Gabrielsson som leder den komplicerade utredningen.

Ett exploderat däck har nämnts?

– Det har nämnts en rad olika saker. En däckexplosion är en möjlighet, det finns fler. Men jag vill undvika spekulationer. Jag är övertygad om att utredningen ger svar. Vi har ett bra utgångsläge och flera bra vittnesuppgifter, betonar Anders Gabrielsson.

Platsen extra olycklig

Extra olyckligt var att lastbilen slog igenom precis på den plats där det före bygget av motet fanns en vändplats för bland annat räddningsfordon.

Nu är där räcke – men det dike som finns längs vägen och som börjar och slutar tio meter från olycksplatsen saknas. I stället är det plan mark och asfalt på platsen – vilket kan ha l bidragit till att lastbilens fart inte dämpades.

– Det där blir också en spekulation – vi vet inte om ett dike skulle ha dämpat farten, det skulle också kunna ha öppnat för andra konsekvenser, säger Andreas Gabrielsson.

I måndags stängdes riksväg 40 av en stund på eftermiddagen för att utredarna skulle kunna göra mätningar och undersökningar på olycksplatsen.

– Det gav värdefull information, än mer hoppas vi får veta när undersökningen av dragbilens färdskrivare är klar inom kort, säger han.

Lastbilens förare, en man hemmahörande i Jönköpings län har ännu inte kunna höras. Han är i för dåligt psykiskt skick.

– Han är fortfarande i chock och mår förstås inte bra efter den traumatiska upplevelsen, det är viktigt att visa mänsklig hänsyn när man kan och inte forcera fram något. Ur utredningssynpunkt kan han inte påverka något, då det bättre att ta det försiktigt, säger Gabrielsson.

Vårdslöshet i trafik

En undersökning om vårdslöshet i trafik har inletts.

– Så är det alltid när vi måste beslagta fordon för teknisk undersökning. Jag vill betona att ingen är misstänkt för brott i det här läget, säger utredningsledaren.

Han berättar vidare att det inte finns några andra yttre omständigheter som påverkat dödsolyckan.

– Ingen misstanke om rattfylleri eller användande av droger. När det gäller körkort, skatt, besiktning är allt i sin ordning, förtydligar han.

För att svar om vad som kan ha orsakat den tragiska olyckan hoppas utredarna mycket på den ingående teknisk undersökning av som görs av inblandade fordon för att få besked om det funnits några mekaniska fel som kan ha påverkat utgången.

– Det lär ta sin tid, men det är som sagt oerhört viktigt att allt blir rätt och då får utredningen ta sin tid, säger han.

Olyckan värre än andra

Som utredare av svåra trafikolyckor har Andreas Gabrielsson varit med ett tag. Luttrad blir han aldrig.

– Alla olyckor är hemska, men det finns de som är värre än andra. Det här är en sådan. Den gick till på ett fruktansvärt sätt och den får väldigt tragiska konsekvenser, säger han.

Den åttaåriga flicka som miste sina föräldrar i olyckan och alla som står runt har enligt Andreas Gabrielsson fått allt tänkbart stöd i den krissituation som uppstått.

– Det är i grunden ingen polisiär sak men vi är med, följer upp och stöttar så mycket vi kan, säger Andreas Gabrielsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.