Centerledaren Annie Lööf har försökt vårda partiets mittenposition, samtidigt som alla andra vill dela upp politiken i två block.
Centerledaren Annie Lööf har försökt vårda partiets mittenposition, samtidigt som alla andra vill dela upp politiken i två block. Bild: Nils Petter Nilsson

Centerpartiet står inför ännu ett viktigt vägskäl

Efter förra valet kunde Centerpartiet i princip bestämma vem som skulle styra landet. Nu var förhandlingspositionen sisådär redan innan Annie Lööf förklarade att hon är beredd att sitta i en S-regering. Höstens val blir ett viktigt vägskäl, som kommer att avgöra partiets – och partiledarens – framtid.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Sett till partiernas storlek fick Centerpartiet och Liberalerna fantastisk politisk utdelning i januariavtalet. Vilket var fullt logiskt. Alla visste att var mittenpartierna lade sina röster var helt avgörande för vem som skulle bli statsminister.

Den här mittenpositionen har Annie Lööf velat förvalta. Hennes tanke har varit att de flesta väljare helst inte vill ge ytterkanterna inflytande och att uppgörelser i en bred mittfåra borde göra flest svenskar nöjda.

Det kan ju låta angenämt i teorin – inte minst för Centerpartiet som skulle garanteras fortsatt inflytande. Problemet för Annie Lööf är att ingen annan är med på den här visionen.

ANNONS

En fantasiprodukt

Den breda mitten finns bara i Centerpartiets fantasi. Alla andra partier vill tänka bort att vi har ett flerpartisystem och istället gruppera svensk politik kring två statsministerkandidater.

Centerpartiet har i det längsta vägrat, men efterhand har Annie Lööf medgett det alla redan förstått: så länge Moderaterna stödjer sig på Sverigedemokraterna kommer Centerpartiet inte släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Alltså blir det Magdalena Andersson, trots att Vänsterpartiet finns på den kanten.

Nu är politik inte bara spelteori och en vem-tar-vem-lek – även om den delen av självklara skäl tagit mycket plats de senaste åren. Nej, i första hand är politik just politik. Ideologi och konkreta förslag för att styra samhället i en viss riktning.

Politiken ett problem

Och precis här hittar vi Centerpartiets problem.

Vad blir det av partiets politik i ett samarbete som, såvida inget exceptionellt märkligt sker, kommer att hänga på att Vänsterpartiet ger det sitt godkännande?

Inte minst i den ekonomiska politiken finns enorma skillnader. Det finns också ideologiska skillnader, till exempel i synen på företagares villkor. En annan central fråga är friskolorna, där Socialdemokraterna förbereder sig för ett försök att stoppa vinstuttag, något Vänsterpartiet står bakom fullt ut. Listan över potentiella konflikthärdar är nästan obegränsad.

Den borgerligt sinnade väljaren som tvekar inför att ge SD-inflytande måste fråga sig: Vad kan Centerpartiet få med sig ut ur förhandlingsrummet den här gången? Är det tillräckligt när alternativet faktiskt är en borgerligt ledd regering?

ANNONS

Måste komma överens

I och med att Annie Lööf så tydligt stängt dörren till Ulf Kristersson så är förhandlingspositionen försvagad. Magdalena Andersson vet att Centerpartiet just nu inte har så mycket andra alternativ än att komma överens med Socialdemokraterna.

Samtidigt inser förstås Socialdemokraterna att Centerpartiet inte kommer att ställa upp på vad som helst. För även om enigheten om att det är otänkbart att ge SD inflytande ju nu verkar stor i partiet, så möttes Annie Lööfs besked om att hon kan tänka sig att sitta i en S-regering med viss besvikelse. Inte minst från ungdomsförbundet.

Ett dåligt valresultat – och ett dåligt förhandlingsresultat – skulle försvaga Centerledarens position. Och vem vet vad det kan leda till. En annan partiledning kan mycket väl ha en annan uppfattning om hur gränsdragningen till Sverigedemokraterna ska se ut.

Förhandlingarna efter valet kan blir helt avgörande för Annie Lööfs fortsatta politiska karriär – och för Centerpartiet vägval framåt.

LÄS MER:Partiledarintervju: Annie Lööf (C)

LÄS MER:Annie Lööf öppnar upp: ”Hatet får aldrig vinna”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS