Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annie Lööf talar på Centerpartiets valvaka vid Hötorget. Bild: Pontus Lundahl/TT
Annie Lööf talar på Centerpartiets valvaka vid Hötorget. Bild: Pontus Lundahl/TT

Centerpartiet gör sitt bästa val på nästan 30 år

Strax efter klockan 02.30 hade Centerpartiet fått 8,6 procent av rösterna. Därmed tycks de gå mot sitt bästa val på decennier.
– Vi har fått positivt gensvar för att vi tar strid mot främlingsfientligheten, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Med ett fåtal valdistrikt kvar att räkna hade Centerpartiet fått 8,6 procent av rösterna. Skulle det resultatet stå fast hamnar man precis över de 8,5 procent Olof Johansson fick 1991 och partiet går därmed mot sitt bästa valresultat på 27 år.

Förra valet slutade C på 6,11 procent.

– Det är svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av dem. Jag är så stolt att vi inte vikt ned oss, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, sa partiledaren Annie Lööf på partiets valvaka.

– Nu är det viktigt att Stefan Löfven avgår, så att vi kan få en ny, handlingskraftig regering, fortsatte hon.

Ser två förklaringar

Annie Lööf har utmärkt sig genom en tydlig positionering gentemot Sverigedemokraterna, och gick hårt åt Jimmie Åkesson in i det sista. Hur det har påverkat opinionen är svårt att säga i dagsläget, menar partisekreterare Michael Arthursson.

– Vi kan inte vara säkra på vad som gett vad, men vi har mött väldigt positivt gensvar i valrörelsen för att vi står upp för värderingar om medmänsklighet och tar strid mot främlingsfientlighet.

Mikael Sundström är doktor i statsvetenskap och har forskat på Centerpartiet. Han ser två förklaringar till framgången: Det interna arbetet inom organisationen, men främst den speciella position som partiet tagit i migrationsfrågan.

På så vis har de sannolikt fått röster från exempelvis Moderaterna, menar han.

– Om man har en borgerlig grundsyn på ekonomi men vill ha en frikostig migrationspolitik ligger Centerpartiet inte jättelångt bort, säger han.

Är populär partiledare

I dag är Annie Lööf en populär partiledare, men så har det inte alltid varit – som relativt nytillträdd fick hon kritik för att vara stel och opersonlig. Samtidigt påbörjade hon dock en reformation av partiet bakom kulisserna, berättar Mikael Sundström, och det har sannolikt bidragit till opinionsframgången.

– Valorganisationen är mycket mer proffsig i år än tidigare. Det är en klart mindre faktor än den politik som väljarna ser, men har också betydelse.

Vilken roll spelar personen Annie Lööf?

– Vi statsvetare har noterat att man har en överdriven tro på partiledareffekten. I slutändan är det viktigare vad man utför rent politiskt. Hennes roll i att bygga organisationen bakom kulisserna spelar mer roll än eventuell lyskraft, säger Mikael Sundström.

I SVT:s slutdebatt efterfrågade Stefan Löfven ett tydligt besked från Annie Lööf: Kan hon tänka sig att stödja en regering som är beroende av Sverigedemokraterna?

– Vi lämnar inga nya besked kring regeringsbildningen nu. Men vi kommer inte samarbeta med SD, det står fast, sa partisekreteraren Michael Arthursson strax efter att de första vallokalsundersökningarna presenterats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.