Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Arne Larsson: Centern blandar gammalt och nytt bakom storstilade rubriker

Centerpartiet försöker med full kraft profilera sig som partiet för jobb och integration. Behjärtansvärt, förstås. Men bakom storstilade rubriker döljer sig både gammalt och nytt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

"Århundradet arbetsmarknadsreform" och "En svensk nystart" – Centerpartiet sparar sannerligen inte på superlativen när de sätter rubrik på sina reformförslag.

Med den lanseringen väntar man sig ett innehåll utöver det vanliga.

Om man verkligen får det kan diskuteras.

Låt oss börja med nystarten. Det rör sig om ett integrationsår och målet är att korta den tid det tar för nyanlända att komma i arbete.

Katastrof eller rimligt

En ofta använd siffra säger att det i dag tar åtta år för hälften av dem att komma i sysselsättning. Det var också den siffra som Annie Lööf använde på presskonferensen, även om SCB presenterade nya siffror i början av året som talade för att tiden kortats till fem år.

Om detta är katastrofalt eller rent av rimligt kan man ha olika uppfattning om – Anders Forslund, professor på IFAU sa nyligen i en GP-intervju att Sverige inte är sämre än andra länder på att få sysselsätta i arbetet – men oavsett vilket: en snabbare integrationsprocess är förstås önskvärt av flera skäl.

Det Centerpartiet nu vill göra är att koncentrera, förbättra och intensifiera det som redan görs och förena det med några nya element, som mentorskap och en intensivpraktik inom bristyrken.

Ska förvänta oss mer

Hela paketet, som ska ge 50 000 nyanlända chansen att genomgå ett integrationsår, beräknas kosta 2,6 miljarder kronor på fyra år. Med tanke på programmets alla inslag, så låter det som en billig peng, utslaget per person och år så talar vi om 13 000 kronor. Hur mycket kan man förbättra SFI-utbildningen med det? Hur många mentorer får man? Det är obesvarade frågor.

Å andra sidan. Får man programmet att fungera skulle det förstås betyda mycket, både för den enskilde och för Sverige. Programmet visar också en tydlig riktning för Centerpartiets politiska vilja. Ett parti som skissar på ett integrationsår med 50 000 platser ägnar inte all sin vakna tid åt att fundera på hur gränserna ska stängas till. Signalen är istället att man är medveten om att invandringen kommer att fortsätta och att man vill göra det bästa av den: "Sverige ska förvänta sig mer av de nyanlända, och de nyanlända ska förvänta sig mer av Sverige", som Annie Lööf uttryckte det på presskonferensen.

Välbekanta förslag

Tillsammans med dagens andra förslag, det man valde att kalla "Århundradets arbetsmarknadsreform", sätter det också fingret på ett problem som förstås ligger i allas intresse av att lösa – alltså att vi just nu har en situation där företag och offentlig sektor har svårt att rekrytera samtidigt som folk saknar jobb.

Även om Centerpartiet drar på ordentligt i rubriken är innehållet i reformen i stora drag välbekant C-politik. Det handlar om lägre ingångslöner, slopad arbetsgivaravgift för nyanlända, en reformerad arbetsförmedling och en uppluckring av lagen om anställningsskydd.

Och det är vägen framåt är en ständigt pågående diskussion, där enkla jobb ställs mot utbildning.