Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl-Einar Häckner.

Carl-Einar Häckner: Carl-Einar Häckner: Han bor på min gata i Gårdsten

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

På första bänken under varietén i somras fick jag besök av ett gäng ungar från Hisingen och Angered. Dom var väl en sex stycken. Tre tjejer och tre killar.

Redan på premiärdagen var två av killarna på väg upp i trappan till scenen under själva uppträdandet. Jag tog upp den ena i ett nummer till slut för han gapa så mycket. Då blev den andre killen lite besviken så han fick komma upp med.

Det kändes som att få upp förorten på scenen. Dom ville helt klart bli sedda av publiken. Drog ut på sina svar. Jag frågade ”Vad heter du?”. Efter en lång paus, ”Abdullah”. Han flinade och ansiktet sprack upp i ett stort leende. Jag tänkte ”Fan! Killen har timing.”.

Vanligtvis i det numret är det bara en person. Men nu var det två.

Dom fick dela på uppgiften att välja ett kort. Numret gick väl bra. Till slut gick dom ner från scenen genom glittret i min hand och till musik från Varietéorkestern.

Gänget kom tillbaka flera gånger under månaden. Efter ett tag kunde dom föreställningen och sa mina repliker innan mig. Det går inte. Så då snackade jag med dom och förklarade det. Då frågade dom ”Varför kör du samma varje gång?”. Blev matt av tanken att köra en helt ny show två gånger om dagen i en månad. Puh … liksom …

Showen efter var dom faktiskt tysta. Fast lite tråkig tyckte dom nog jag var som inte bytte ut mina nummer mer.

Abdullah. Som inte heter det utan bara sa så för att han tyckte Abdullah lät bra när jag frågade vad han hette på scenen. Han sa sitt riktiga namn. Jag skrev en autograf på programbladet.

Jag frågade var han bodde. Han sa ”Gårdsten!”.

Det gick en blixt genom mig, som en tidsförskjutning. Han bor på min gata där jag växte upp. Kände mig som tolv år själv inne i stan med en förortsstämpel i pannan. Vi hör ihop lite om han bor där, tänkte jag. Det är bra att han är på min varieté, tänkte jag försiktigt för mig själv.

Han kallade mig Carl.

Han frågade mig om jag skulle ha ett äktenskap med Yulia som var med i showen och gjorde ett luftakrobatiknummer. Jag sa att jag inte trodde det.

Sen fick jag tipset att om jag körde en helt ny show varje gång kanske det skulle vara mer folk i publiken. Sen frågade dom om jag var ledsen när det inte var fullt. Avväpnande frågor.

Jag svarade att publiken kommer sen när vädret vänder.

På tv-inspelningen kom gänget en dag. Dom satt lite långt ifrån då. Inte på sina vanliga platser för dom var upptagna.

Innan varietéföreställningen var över hade dom gått.

Jag hade velat säga hej då.

Hoppas dom kommer tillbaka.

   

TUMMEN UPP
Katthemmet Solkatten i Långås. Hjälper och tar hand om katter som hamnat snett.

TUMMEN NER
80 personer äger mer än vad hälften av världens befolkning gör.

■ Carl-Einar Häckner är trollkarl och komiker. Turnerar just nu med föreställningen Skärvor.