Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Allt vi människor behöver är att bli sedda."

Carl-Einar Häckner: Carl-Einar Häckner: Bananen som försvann

Den virala succé jag upplevt den sista tiden med en banan som åker jorden runt sex miljoner gånger på Youtube har sugit musten ur mig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Har insett hur stort internet är. Det är ett gammalt nummer jag gör i klippet. Som går att köpa hos försäljare i USA eller i London. Det är många som gör numret runt om i världen på färjor, kryssningar, barnkalas och Youtube. Min version har en svensk twist. 

Hur som helst är det inte det komiska i min presentation av detta klassiska nummer jag tänkte att krönikan skulle handla om, utan om det som händer i kommentarsfälten när en viral bomb inträffar. Visste inte att det fanns en sådan värld under klippen. Kommentarsfälten i sig är en egen scen på Youtube.  

Varför skriver människor så? Det är hat. Det är vansinne. Påhopp, dumheter, korkat och elakt. Det är rasism och nedlåtande mot minoriteter. Det är oförståeligt dumt. De pratar med varandra om allt annat än bananen. 

Försöker hänga med. Jag har varit i varieténs värld för länge med mina egna drömbilder av vad god slapstick och en clown är för att vilja förstå tiden vi har nu och ta den i försvar utan förbehåll. Känner inte för det. 

Det pratas, sägs saker, det blir snabbt, hit och dit och en till vänster och sen kommer en kommentar.

Det blir små hål i känsloembramet.

Det gör ont för den som utsätts. Alla är vi utsatta för attityden mot varandra.

Som vore möjligheten att säga något i skrift under ett klipp på internet en slags sopstation för meningar utan omdöme, eftertanke, analys eller förstånd. Det är bara skit. Ren skit. Värdelöst. Om Karma finns, och ens handlingar speglar möjligheter till ett liv efter detta, så skrumpnar möjligheterna att kunna gå vidare till det livet ihop betydligt. Till ett russin. Så stor chans har man att komma till Nirvana när man förpestar världen. 

Fick jag sagt det. Älskar givetvis internet och den nya tiden vi har. Med allt. Fantastiskt vad som har hänt de senaste tjugo åren. Att vara med före och sen i det. Men skriv något bra tycker jag. Var lite positiv i en värld som behöver det. Internet är ett fantastiskt sammanhang. Vi behöver bara lite eftertanke.

Var inte elak där. Det är inte bra för världen. Var inte det. 

Vi människor är ömtåliga. Ett självförtroende är genomskinligt. Vi måste vara varsamma och försiktiga med varandra. Eller hur?

Tänk en gång extra innan du säger det där stickiga, taskiga.

Det är dagens tips. Naivt och gulligt i en svår tid. 

Behövs.

TUMMEN UPP

För Marco Reus som stannar i Dortmund.

TUMMEN NER

För gluten som binder ihop gammalt kött. Äckligt.

Carl- Einar Häckner är trollkarl och komiker. Han är aktuell med föreställningen Skärvor på Teater Aftonstjärnan.