Pete Buttigieg vann med minsta möjliga marginal. När resultatet från samtliga runt 1 700 valdistrikt hade rapporterats in och sammanställts så hade han säkrat en minimal seger över Sanders med 26,2 procent mot 26,1 procent av de totala så kallade delegatekvivalenterna.
Pete Buttigieg vann med minsta möjliga marginal. När resultatet från samtliga runt 1 700 valdistrikt hade rapporterats in och sammanställts så hade han säkrat en minimal seger över Sanders med 26,2 procent mot 26,1 procent av de totala så kallade delegatekvivalenterna.

Buttigieg vann – men Sanders utropar sig som vinnare

Pete Buttigieg vann Iowa med hårfin marginal. Men Bernie Sanders proklamerar sig också som segrare. Utgången spelar mindre roll. Nu är det valvinden i New Hampshire på tisdag som gäller.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Valkaoset i Iowa drog ut i tre dygn. Till sist stod Pete Buttiegieg som vinnare. Men det handlar bara om en övervikt på en tiondels procent mot Bernie Sanders. Anledningen till att även Sanders anser att han vann är att han fick fler avlagda röster än Buttiegieg. Men det är inte det som räknas utan övervikt i delegater till partiets konvent i sommar. Systemet här har likheter med presidentvalet där den kandidat som vinner i antal röster ändå kan förlora – som Hillary Clinton 2016 – eftersom det är elektorsrösterna som avgör.

Buttiegieg är den stora överraskningen i det demokratiska fältet och har de senaste dygnen kunnat utnyttja det. Han sågs som segrare redan under valnatten.

ANNONS

Bernie Sanders uppfattas som en veteran i sammanhanget eftersom han ställde upp också för fyra år sedan. Sanders fick i år färre röster än förra gången då han förlorade mycket knappt mot Hilllary Clinton. Ett skäl till nedgången för Sanders denna gång är att det var fler kandidater i år som kämpade om rösterna och att valdeltagandet inte gick upp som demokraterna hoppats.

Det finns en rad oklarheter i valresultatet som kommer att ifrågasättas. Men kandidaterna tvekar om att kräva ytterligare omräkningar som bara tar intresset från New Hampshire.

Pete Buttigieg vill surfa vidare på framgångsvågen och Bernie Sanders vill lägga det hela bakom sig.

– Vi har fått nog av Iowa, säger han.

Skyller fiaskot på republikanerna

Det demokratiska partiets nationella ordförande Tom Perez säger att kollapsen i Iowa är oacceptabel. Men demokraterna lokalt i Iowa anklagar Trump-sympatisörer för att ha genomfört en telefonkampanj mot partiets ”hotline” där valresultaten skulle rapporteras in sedan de nya apparna inte fungerade. På det sättet skulle även uppbackningen med telefoner ha kollapsat. Republikanerna i Iowa förnekar.

För Joe Biden har valproblemen i Iowa inneburit det positiva att fokus förflyttats från hans egen svaga insats. Biden hamnade på fjärde plats med Elizabeth Warren som nummer tre.

Biden måste göra betydligt bättre ifrån sig i det första primärvalet i New Hampshire. Han erkänner själv att han är ute på svag is och han har under ett dygn avstått från att kampanja i New Hampshire och istället suttit i överläggningar med sin stab i hemstaten Delaware. Strategin i Iowa – med alltför mycket av känslan att segern var given – måste läggas om med insikten om att varje röst måste förtjänas och vinnas.

ANNONS

Uppförsbacke för Sanders

Bernie Sanders har också ett tufft jobb framför sig. Han vann stort i New Hampshire över Hilllary Clinton för fyra år sedan och leder även nu. Men Pete Buttigieg närmar sig nu honom i opinionsmätningarna. Den fråga som väljarna i New Hampshire sätter högst upp är vem som kan besegra Donald Trump i höstens val.

Elizabeth Warren är senator från Massachusetts och Bernie Sanders senator från Vermont. Båda delstaterna ligger grannar med New Hampshire, vilket är en fördel för dem. Även Warren måste göra en stark insats för att hålla sig kvar i fältet.

Pengar är det avgörande när kampanjerna skall ta sig vidare från New Hampshire. Bernie Sanders är en magnet för donationer. Han har samlat in 25 miljoner dollar bara i januari och de övriga kandidaterna ligger långt efter. Mest bekymmersamt är det för Joe Biden som sett bidragen sina. Även det demokratiska partiet har bekymmer med bidragen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS