Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Buttigieg eller Sanders – mycket tyder på en nagelbitare

Pete Buttigieg eller Bernie Sanders. Opinionsmätningarna tyder på ett jämnt lopp. Men New Hampshire har överraskat tidigare. Och pengar är avgörande när kampanjen går vidare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Allt politiskt intresse fokuseras nu på New Hampshire där de demokratiska kandidaterna åker kors och tvärs i snö och kyla för att trumma upp mesta möjliga stöd inför för primärvalet idag, tisdag. Också republikanerna genomför primärval. Men det är i praktiken en formalitet eftersom Donald Trump redan är klar som partiets kandidat. Trump planerade dock in ett kampanjmöte i New Hampshire kvällen före valdagen, mest för att dra intresset från demokraterna.

Bernie Sanders har tagit ett fast grepp om demokraternas vänsterflygel. Elizabeth Warren faller tillbaka. Och det är ett gott tecken för Sanders att de moderata väljarna splittras mellan Pete Buttigieg, Joe Biden och Amy Klobuchar.

Firar 100 år

New Hampshire firar hundraårsjubileum som första delstat i primärvalen. I år har valet dessutom större betydelse än tidigare. Rösträkningen vid partimötet, ”caucus”, i Iowa havererade för en vecka sedan och New Hampshire kan nu på allvar sätta tonen för resten av primärvalssäsongen.

Mätningarna tyder på att Bernie Sanders och Pete Buttigieg kommer att göra upp om topplaceringen (som i Iowa) medan Joe Biden får ett ytterligare ett bakslag. Amy Klobuchar rycker fram och utmanar både Biden och Warren om tredjeplaceringen.

Val i USA handlar både om röster och pengar. Utan välfyllda kassakistor är möjligheten att fortsätta i det närmaste obefintlig. Kandidaterna som attraherar mest pengar brukar hävda att donationer till kampanjerna och väljarstöd går hand i hand. De som har de politiskt populäraste budskapen belönas med pengar av sina sympatisörer. Den demokratiska oegennyttan brukar framhävas.

Bidragsgivarna kräver resultat

Men riktigt så enkelt är det inte. Alla som satsar pengar – stort eller smått – förväntar sig att kandidaterna levererar det förväntade som på olika sätt gynnar deras intressen.

Bernie Sanders påpekar – i den upprörda kampanjstil som han gjort till sin egen – att det är en himmelsvid skillnad på bidragen som han får från sina sympatisörer och de som hamnar hos Pete Buttigieg. Sanders bidragsgivare satsar i genomsnitt drygt 18 dollar medan Buttigieg stöds ekonomiskt med donationer från större bidragsgivare.

I slutändan är det ändå Sanders som har mest plus i kassan med 25 miljoner dollar insamlade bara i januari och med Buttigieg långt bakom.

De små bidragens filosofi är sympatisk men bakom den ligger ofta politiska aktionskomitteér, PAC, som kan samordna mindre summor och i de större sammanhangen finns ”Super-PAC ” som ser till att bidragen både samlas in och används effektivt.

Tiden efter Watergate – då kampanjfinansieringen stramades upp rejält med nya regler – är för länge sedan över. Ett utslag i Högsta Domstolen, HD, för några år sedan gav i praktiken fritt fram för hur mycket pengar som helst med hänvisning till yttrandefriheten.

Kassan sinar för Biden

Penningmässigt ligger Joe Biden illa till bland toppkandidaterna. Det betyder att han har svårt att fortsätta om han inte gör bra ifrån sig både i New Hampshire och delstaterna som kommer därefter i primärvalskedjan, Nevada och South Carolina. När det är dags för super-tisdagen i mars – med många delstater som håller primärval samtidigt – måste Biden vara bättre finansierad än vad han är nu för att klara sig vidare.

Joe Biden har troligen skadats politiskt av riksrätten mot Donald Trump som satte fokus på honom själv och sonen Hunters verksamhet i Ukraina. Trump har fortsatt att misstänkliggöra Biden också sedan riksrätten avslutats. Trumps närmaste allierade i senaten, senatorn Lindsey Graham, lovar fortsatta utredningar om Biden som kan hållas igång under hela valåret.

GP:s Britt-Marie Mattsson är på plats i USA för att rapportera om primärvalet.
GP:s Britt-Marie Mattsson är på plats i USA för att rapportera om primärvalet.