Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Butikerna väljer bort Chapmans torg

När kunderna dras till gallerior eller ut på nätet läggs småbutikerna ner. På Karl Johansgatan står i dag flera lokaler tomma. – Många går i pension, och inga unga vill ta över, säger Anita Robinson, ägare av Bambi Barnkläder.

I ett tomt skyltfönster på Karl Johansgatan, i närheten av Chapmans torg, sitter en affisch uppsatt: "tack för de här åren alla goa kunder". På andra sidan gatan har två skyltfönster täckts igen av spånskivor.
– Flera butiker har legat här länge, och ägarna lägger ner på grund av ålderskäl. Men visst märker man av en allmän nedgång för enskilda butiker, som inte bara gäller för Chapmans torg. För egen del var försäljningen större för tio år sedan, säger Lena Agerblom, ägare av klädbutiken Minzo.

Läs även: "Mobilshopping gör oss stressade"

Två bankkontor har lagt ner 

Förutom att en handfull butiker och två restauranger har lagt ner, flyttade dessutom två bankkontor från området i början av året. En del av skulden för områdets sjunkande attraktionskraft vill Lena Agerblom lägga på kommunen. 

– Jag har varit här i 28 år och området har knappt rustats upp en enda gång. Däremot har kommunen lagt mycket pengar på Mariaplan. Stenas tysklandsterminal ligger inte lågt härifrån, och Karl Johansgatan är bland det första turisterna ser av Göteborg. Det borde få kommunen att vilja satsa mer, säger hon. 

Kommunen har satsat på andra områden 

Under de senaste åren har Göteborgs stads trafikkontor lagt 20 miljoner kronor på trafiklösningar runt Mariaplan. Dessutom har ytterligare 13 miljoner kronor avsatts för en satsning på cykelbanor vid Mariagatan. I jämförelse har Trafikkontoret lagt 3,2 miljoner på en cykelbana mellan Chapmanstorg och Jaegerdorffsplatsen. 

– Detta är två helt olika platser. Under 2012 inledde vi en specifik upprustning runt Mariaplan, men det utesluter inte man satsar på andra platser de närmaste åren. I slutändan är det en politisk prioritering, där det är trafiknämnden som beslutar var vi ska satsa pengarna, säger Eva Rhodin, kommunikationschef på Göteborgs stads trafikkontor.

Få nya butiksägare  

Sheri-Nouri, delägare av butiken Ecomelo och en av få näringsidkare som flyttat in i området de senaste två åren, håller med om att kommunen borde satsa mer pengar. 

– Chapmanstorg är skämmande tomt, trots att det ligger i hjärtat av Majorna. Torget är fint, men kommunen borde rusta upp med exempelvis mer blommor. För mig har den första perioden varit tuff, men jag tror på min affärsidé med ekologisk mat, säger hon. 

Sedan 2002 har Anita Robison sålt barnkläder i sin butik på Karl Johansgatan. Nu är dock åldern inne för att göra något annat, säger hon. 

– För egen del har jag inte märkt av någon sjunkande försäljning de senaste åren. Men att bankerna nu har flyttat är en katastrof för området. Många turister från färjorna kan inte ens växla sina pengar här längre. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.