Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Arne Larsson: Busch Thors presskonferens känns som en träningsmatch

Ebba Busch Thor vill minska vårdköerna genom att styra personal att ta ut semester jämnare över året. Riktigt hur den ekvationen går ihop är svårt att se. Och hur förslaget ska bli verklighet är nästan ännu mer oklart.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Kristdemokraternas dag kunde säkert ha börjat bättre för Ebba Busch Thor. Medan Expressen avslöjade att en KD-politiker i Sundbyberg vräker ur sig vidrigheter på sociala medier berättade Aftonbladet att två av tre väljare tror att partiet kommer att åka ur riksdagen i höstens val.

Inte särskilt oväntat, förstås. Partiet har ganska konsekvent legat under fyra procent i opinionsmätningarna de senaste åren och den allmänna bilden är nog att det kommer att krävas en hel del stödröster för att hålla partiet kvar.

Det känns som en träningsmatch

Men kommer någon att våga chansa på att försöka hjälpa ett parti som på egen kraft lockar knappa tre procent? Kommer någon vilja? Som läget är kan nog många Moderatväljare tänkas stödja det egna partiet, för att se till att inte SD seglar förbi.

Kanske är det på grund av alla dessa frågetecken som Ebba Busch Thors presskonferens känns som en träningsmatch: visst, det är en riktig partiledare som står där. Och visst, hon presenterar ett antal riktiga förslag. Men är det av minsta betydelse?

Under alliansregeringens år var den dåvarande KD-ledaren Göran Hägglund ansvarig för sjukvården och efter en period av ökenvandring, där det har varit lite oklart vad partiet ska fokusera på, har Kristdemokraterna återigen landat i att man bör prioritera sjukvården. Som tidigare känt vill partiet lyfta ansvaret för vården från landstingen till staten och nu presenterade Ebba Busch Thor fem steg på vägen dit. Det handlar bland annat om att införa ett nationellt journalsystem och ett övergripande ansvar för kompetensförsörjning.

Vill flytta semestrar

Eftersom stöd helt saknas för att flytta hela ansvaret till staten kan det förstås vara taktiskt att bryta ut enskilda delar där man bedömer att det går att komma framåt.

Dagens andra nyhet handlade om ett förslag om att korta vårdköerna. Eftersom de stiger kraftigt under sommaren, då en stor del av personalen går på semester, är KD:s tanke att erbjuda folk som kan tänka sig att jobba under sommaren högre lön. Ett påslag med 50 procent för legitimerad personal, hälften av det för andra yrkesgrupper.

Om man nu lyckas locka tillräckligt många att styra om semestern kan det möjligen korta köerna på sommaren. Men löser det hela problemet? Eller jämnar det bara ut köerna under året?

Inte ens KD-ledaren tycktes ha något helt begripligt svar på den frågan.

Ebba Busch Thor fick också frågan om hur mycket av partiets förslag som kommer att komma med i alliansens gemensamma valmanifest. Helst programenligt svarade hon att hon inte kunde säga mer än att de förhandlat om det.

Ja, vi får alltså se vart detta tar vägen.