Busch Thor vill dra på sig den borgerliga ledartröjan

Ebba Busch Thor har stått i centrum hela veckan. Nu gick hon till hårda attacker mot de gamla allianskollegorna, för att en stund senare försöka locka tillbaka Liberalerna till det borgerliga lägret. Det är nästan så att man får känslan att den hon i första hand utmanar är Ulf Kristersson.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Almedalsveckan är ett ständigt larm. Även om riksdagspartierna har var sin dag, så är det inte säkert att de når fram i bruset ens då.

Den som lyckas dra till sig uppmärksamheten är bara att gratulera.

Årets vinnare är förstås Ebba Busch Thor. Långt innan Kristdemokraternas dag ens börjat hade hon sett till att vara den alla pratade om. Ja, det handlar om lunchen med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Det var en förnämligt riggad PR-kupp – med synkroniserade Facebookpubliceringar – som gav den väntade utdelningen.

Spelplanen har förändrats

Eller kanske till och med mer utdelning än väntat?

Ett tag verkade det kristdemokratiska lägret nästan tagna av vad de satt igång och försökte påskina att de inte riktigt förstod varför folk tyckte att någonting hänt.

ANNONS

Fast det gjorde de förstås. Spelplanen har förändras, som Ebba Busch Thor sa i sitt tal i Almedalen.

Hennes parti har visserligen varit det snabbast växande i landet sedan förra gången hon stod på samma scen. Ändå har mycket av förändringen varit till det sämre för Kristdemokraterna.

Det sken igenom i hennes tal.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fick blommer efter sitt tal på Kristdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fick blommer efter sitt tal på Kristdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen. Bild: Adam Ihse /TT

Basarhandel utan någon idé

Hon tycker helt enkelt genuint illa om mycket i det politiska Sverige.

Hennes forna kamrater i L och C visade sig efter valet vara "svaga i köttet". De lät sig skrämmas av Socialdemokraternas "brunsmetning" och lögner. Och lurades in i en "basarhandel" som mynnade ut i Januariöverenskommelsen. Och den, fick vi höra, är ett mischmasch som saknar all form av idé.

Den lämnar också stora grupper utanför: cancerpatienter, äldre, folk utanför Stockholm, medelklassen som drömmer om en villa, arbetarklassen som drömmer om en villa, de sjukskrivna kvinnorna.

Ja, illa är det i Januaripartiernas Sverige.

Inte minst för kvinnorna. Ebba Busch Thor undrade om vi visste vilka kvinnor det är som löper allra störst risk för sjukskrivning. Jo, det är karriärkvinnorna som delar föräldradagar lika med sina män. För att komma tillrätta med detta behövs "en ny sorts feminism", inte den elitfeminism hon menar finns idag.

Utmanar Kristersson

Man kan ha olika syn på Ebba Busch Thors hårda attacker på de gamla alliansvännerna och det vägval de gjort. Man kan också fundera på om det är bra eller dåligt för henne, hennes parti och det svenska politiska landskapet att hon öppnat dörren för Sverigedemokraterna. Samt om det är någon vits med att öppet vädja till Nyamko Sabuni att bryta med Stefan Löfven och komma tillbaka till borgerligheten efter att först ha ägnat en halvtimme åt att uttrycka sig nedlåtande om hennes parti.

ANNONS

Men det är väldigt talande och intressant att det är Ebba Busch Thor – och inte moderatledaren Ulf Kristersson – som gör allt detta.

Almedalsveckan har helt enkelt blivit ytterligare ett kvitto på att hon vill dra på sig den borgerliga ledartröjan.

Typiskt citat

"Stefan Löfven är inte rätt man att leda Sverige. Sverige behöver ett nytt ledarskap."

Opinionsläget

I den senaste Sifomätningen uppgav 9,5 procent att de skulle rösta på Kristdemokraterna om det var val i dag. I valet 2018 fick partiet 6,3 procent.

Vad händer härnäst?

Söndagen är Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Partiledaren Jimmie Åkesson talar klockan 14.00.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS