Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: AP Photo/Jacquelyn Martin/Montage GP
Bild: AP Photo/Jacquelyn Martin/Montage GP

Britt-Marie Mattsson: Budskapet till immigranterna: ”Ni är inte välkomna”

Kom inte till USA. Budskapet till immigranterna är glasklart från vicepresident Kamala Harris. Men strömmen av människor till den amerikanska gränsen fortsätter. Flertalet tillåts inte att stanna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Kamala Harris är på sin första utrikesresa som vicepresident. Länderna hon besöker – Guatemala och Mexiko – har inte valts av en slump. Hennes uppdrag är att med tuffa ord förklara att immigranter utan inresedokument inte är välkomna till USA. Hundratusentals har tagit sig till USA:s södra gräns mot Mexiko de senaste åren.

Donald Trump gjorde muren mot Mexiko till sin viktigaste kampanjfråga både 2016 och 2020. Muren utvidgades och förstärktes, men längs huvuddelen av gränsområdet är det som alltid naturen som är hindret med öken, uttorkade vattendrag, extrem hetta på dagarna och kyla på nätterna och gränsfloden Rio Grande. Bevakningen på den amerikanska sidan av gränsen är också omfattande och har utökats med drönare och nya tekniska system.

Drömmen om ett nytt liv i USA är dock så starkt för många att de betalar skrupelfria människosmugglare minst hundratusen kronor för att ta sig över gränsen. Hur många som dör på vägen av umbäranden eller mördas av kartellerna som kontrollerar hela gränstrafiken är okänt, men gissningen är flera tusen varje år.

Nyttjas som arbetskraft

Amerikanska presidenter har under årtionden försökt förmå framför allt Mexiko att stoppa människoströmmarna norrut. Men den krassa verkligheten är samtidigt att de illegala invandrarna är en viktig arbetskraft och utnyttjas både som säsongsarbetare i större och mindre jordbruk och i privata hushåll. Hur många illegala invandrare som finns i USA är oklart, men brukar räknas till uppemot 15 miljoner.

En del av de illegala invandrarna är födda i USA och kallas i debatten för ”dreamers” och förslag ligger sedan länge i kongressen om att dessa unga skall få möjlighet att stanna medan deras föräldrars rätt att få uppehållstillstånd skall bedömas från fall till fall och att dryga böter skall betalas även av dem som får vara kvar. Föräldrar kan utvisas även om barnen får stanna.

Och det är just barnen som stått i fokus de senaste åren. Under Trumps år internerades barn utan sina föräldrar i särskilda läger, en del av dem har ännu inte kunnat återförenas. Men även under Joe Bidens första tid som president har barn skilts från sina föräldrar. I hur stor omfattning är oklart eftersom varken journalister eller människorättsaktivister har fått tillträde till de särskilda uppsamlingsplatserna.

Demokrater och republikaner kan inte enas

Obamaadministrationen – där Joe Biden var vicepresident i åtta år – gick också tufft fram när det gällde den illegala immigrationen, om än inte med samma vokabulär och högljudda tonläge som Donald Trump. Och det var inte heller lättnader i immigrationen som Biden lovade under valkampanjen utan snarare att hela systemet skulle reformeras och att särskilt ensamkommande barn skulle hanteras humanitärt.

Demokraterna och republikanerna i kongressen har aldrig kunnat enas om hur en ny immigrationspolitik skall utformas som tar hänsyn till alla de illegala invandrare som redan nu finns i USA. Grunden är dock att ingen skall kunna tjäna på att ta sig förbi det legala immigrationssystemet genom att komma till USA illegalt och därefter få uppehållstillstånd som de inte skulle ha fått om de ansökt i ordnad form i sitt eget hemland.

Kritik från vänster

Det fanns stora förväntningar inom demokraternas vänsterflygel på att Joe Biden skulle ta en annan mjukare väg och öppna för en annan syn på invandringen. Han kritiseras därför av de radikala inom sitt eget parti i kongressen. Men Biden säger att det inte finns någon annan lösning än att först strama åt och sedan nå en överenskommelse som både republikanerna och demokraterna kan rösta igenom.

För smugglarna och kartellerna är immigrationen en mångmiljardindustri som drivs av människors önskan att komma undan kriminalitet, skoningslöst våld, fattigdom och osäkra framtidsutsikter i hemländerna.

Kamala Harris lovar amerikanskt ekonomiskt bistånd både till Mexiko och Guatemala men budskapet till immigranterna, som betalar dyrt till människosmugglarna, går inte att missuppfatta:

– Kom inte till USA. Ni är inte välkomna.