Britz: Hemlösa barn nästa generations bilbrännare

"Att endast ropa hårdare tag när bilar brinner är som att sätta plåster på en rejäl brännskada."

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

När bilar brinner lägger politikerna, som en betingad reflex, upp allehanda köttben på serveringsfaten.

Det är valrörelse och energin att överträffa varandra i quick fix-lösningar spritter. Receptet är tydligen enkelt: fler poliser, mer kameraövervakning, slopad straffrabatt. Kort sagt: hårdare tag.

Men bilbränder i sig är ingen nyhet. Kriminella sätter bilar i brand med jämna mellanrum. Bilbränder i Sverige är symptomatiskt för samhällen som är segregerade, där man bor för många människor i en lägenhet, där människor är fattiga och där ungarna har låga betyg.

Nyheten är kraften i samordningen, att det är ”organiserat”. Jovars. Även de kriminella kan väl använda ”ny teknik”.

ANNONS

Varför pratar ingen om grundproblematiken? Nä, det kallas vänsterdravel, att klema med kidsen och lalla runt med kriminella. Men ingen föds kriminell. Att bli kriminell är ett sätt att skaffa sig det alla människor behöver när få andra alternativ finns: gemenskap, pengar och status.

Vi är samma människodjur med lika behov.

Vissa får det i plugget. Andra får det på torget.

I Göteborg har vi slutat att prata om trångboddheten. Den har normaliserats i takt med att hemlösheten ökar. Göteborgs stads senaste kartläggning, från april i år, visar att 900 hushåll lever i akut hemlöshet. Akut = vandrarhem, hotell, campingstugor.

Det är en ökning med tio procent sedan 2016.

Barnfamiljerna står för 60 procent av ökningen. Familjerna har i huvudsak inga sociala problem – de är hemlösa för att det inte finns bostäder. Utlandsfödda är överrepresenterade.

Är några av dessa 663 barn som idag lever i akut hemlöshet nästa generations bilbrännare?

Inte helt omöjligt. Deras föräldrar lever under en enorm stress och barnens möjlighet att sköta skolan och ha fungerande kompisrelationer är minimal.

Är detta en het valfråga?

Naturligtvis inte. Den är för komplicerad och lösningen ryms inte i korta slogans som ”hårdare tag”. Att lösa bostadskrisen i Göteborg kräver samarbete – inte partipolitik.

ANNONS

För att stoppa bilbränderna behövs även andra åtgärder än fler poliser.

Mina förslag är: sluta helgknarka på krogen (lägg ner supporten av den organiserade brottsligheten), ge socialtjänsten och skolan de resurser de behöver, se till att varje unge har ett hem där hen kan läsa läxorna.

Att endast ropa hårdare tag när bilar brinner är som att sätta plåster på en rejäl brännskada.

Såret läker inte, risken för infektion är hög.

Och då har jag inte ens gått in på hur mycket pengar samhället sparar på att hindra en unge från att bli bilbrännare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS