San Franciscos borgmästare London Breed har deklarerat nödläge på grund av spridningen av apkoppor.
San Franciscos borgmästare London Breed har deklarerat nödläge på grund av spridningen av apkoppor. Bild: Eric Risberg

Brist på vaccin mot apkoppor i USA – hälsonödläge utlyst

På flera håll i USA har myndigheterna utlöst nödläge på grund av apkoppor. Samtidigt är bristen på vaccin stor i landet, som har 4 600 rapporterade fall.

ANNONS

Utbrottet av apkoppor fortsätter att öka i USA. I San Francisco har borgmästaren utlyst nödläge som börjar gälla på måndag. Enligt stadens hälsodepartement har 261 personer bekräftats ha smittats av viruset.

– Vi vet att viruset påverkar alla lika – men vi vet också att personer inom hbtqi-gemenskapen löper större risk just nu. Många inom hbtqi-gemenskapen är rädda och frustrerade. Det lokala nödläget kommer låta oss att fortsätta stödja de som står inför störst risk, samtidigt som vi bättre förbereder oss på vad som komma skall, säger London Breed, stadens borgmästare, i ett pressmeddelande.

Stort behov av mer vaccin

Enligt stadens folkhälsochef, Susan Philip, är spridningen i San Francisco stor, med 30 procent av de 800 fall som rapporterats totalt i delstaten i Kalifornien.

ANNONS

Totalt har över 4 600 personer bekräftats smittade i USA, enligt uttalandet.

– Jag utfärdar den här deklarationen för att visa vårt engagemang för dessa gemenskapers (HBTQI) välbefinnande och för att tillåta oss att gå snabbare fram för att skaffa och distribuera de resurser som behövs, säger Susan Philip.

För att få stopp på smittan är behovet av vaccin stort. Hittills har staden fått knappt hälften av alla vaccindoser som behövs – av de 35 000 doser som begärts har man hittills bara fått 12 000 stycken.

New York utlyser katastrofläge

I delstaten New York är smittspridningen ännu större. Här har 1 400 fall rapporterats och liksom i San Francisco är nödläge utlöst, skriver delstatsguvernören Kathy Hochul i ett uttalande.

Nödläget ska göra det möjligt att ”reagera snabbare” och att sjukvårdspersonal ska kunna vidta fler åtgärder för att få fler New York-bon vaccinerade, skriver hon på Twitter. Enligt New York Times fördelar den amerikanska regeringen 800 000 doser i landet. Av dem ska 110 000 levereras till New York.

USA har beställt 5,5 miljoner fler vaccindoser för leverans i mitten av nästa år, och har säkrat rättigheterna till ingredienserna för att kunna tillverka ytterligare 11,1 miljoner doser, skriver TT.

ANNONS

I veckan bekräftades de första dödsfallen till följd av apkoppor utanför Afrika. Två personer i Spanien och en i Brasilien. Mannen som avled i Brasilien hade även underliggande sjukdom, enligt brasilianska myndigheter.

LÄS MER:Slump att homosexuella fick apkoppor först

LÄS MER:En person med apkoppor död i Spanien

LÄS MER:Ännu en död i apkoppor - WHO räknar med fler

Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Källa: TT/Folkhälsomyndigheten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS