Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Brand i flerfamiljshus – boende evakueras

En brand bröt på måndagen ut i ett flerfamiljshus i Kviberg. Flera vittnen såg en man med en kniv på en balkong i en lägenhet med kraftig rökutveckling. Mannen är nu gripen, misstänkt för grov mordbrand.

Räddningstjänsten ska evakuera personer från byggnaden med stegbil, men hur många personer det rör sig om och hur stor branden är, är ännu oklart. Senare på eftermiddagen konstaterade räddningstjänsten att det är på femte våningen som branden brutit i, och att personer fyra våningar över lägenheten ska evakueras. Hur många personer det är som evakueras är dock oklart.

– Just nu rör det sig om en lägenhet på femte våningen, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten är det kraftig rökutveckling från lägenheten. Även polisen har kommit till platsen för att bistå räddningstjänsten. Även polisens insatsstyrka är på plats.

"Någon knackade på dörren"

Ett hundratal boende har samlats på parkeringen utanför lägenhetshuset. Mirja Lappalainen bor ett par fönster bort från rökutveckligen.

– Det är fullt med brandbilar och ambulanser här. Det ryker något förskräckligt men jag ser inga lågor. Nu verkar rökdykare vara på väg in, säger hon.

– Jag var inne i min lägenhet då jag hörde att någon knackade på dörren. Men när jag kollade så var det ingen där. När jag gick ut på balkongen så var det folk där ute som sa att jag måste gå in för att det brinner på andra våningen, säger Sarmad Rabban, som också bor i lägenhetshuset.

"Ett knivliknande föremål"

Enligt flera vittnen på plats ska en man på balkongen utanför lägenheten setts hålla i en kniv, en uppgift som polisen kan bekräfta.

– Vi är på plats och försöker säkra personen, han ska hålla i ett knivliknande föremål säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Senare på eftermiddagen hade fler räddningsenheter anlänt till platsen och räddningstjänsten meddelar att de har branden under kontroll.

– Vi är inne i lägenheter och har bra med resurser på plats, så det ska inte finnas någon spridningsrisk, men vi beräknar att vara på plats i en dryg timme till, säger Christer Dyrfelt.

Vid 15.15 bekräftade polisen att mannen är säkrad.

– Vi hade insatsstyrkan på plats som kunde gå upp och ta hand om mannen, säger Peter Adlersson.

Mannen är nu gripen, misstänkt för grov mordbrand.

I samband med händelsen ska mannen ha tillfogad sig själv mindre skador.

– Han är förd till sjukhus med ambulans. Vi är på plats för att bevaka situationen.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.