Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Bröllopsfeber för giftassugna

Just nu pågår mässan Bröllopsfeber i Göteborg. Vid en rosa limousin står Sofia Nordstrand med familj. – Jag såg den och vill ha den, säger hon.

Sorlet är detsamma, oavsett om det är bok, båt eller bröllop som är temat inne på Svenska Mässan. Här finns möjlighet att testa ringar, boka en cellist, få hjälp med dukning, juridik eller hitta plats för det heliga förbundet. Det finns bröllopsklänningar på rader, passar de inte finns även utställare som erbjuder bantningskurer. 

Limousin till möhippan

Anna Berglund och hennes fästman Anders Stenqvist ska gifta sig den tredje juni utanför Ljungskile. Hittills ligger paret bra till i planeringen.

– Vi är mest här för lite tips och sista minuten-grejor, säger Sofia Nordstrand.

– Alla de stora grejorna är bokade. Nu återstår lite dukning och smådetaljer. VI har ju ett tema men det gäller att få ihop allt, säger Anders Stenqvist.

Den rosa limousinen är inte tänkt till själva bröllopet men på möhippan skulle den göra sig fint, tycker Sofia Nordstrand. Även parets dotter Saga är ett stort fan av bilen.

– Jag får väl tipsa the maid of honour, säger Anders Stenqvist.

Bröllop är projekt som kan kosta hur mycket pengar och tid som helst. Att industrin kring bröllop växer har Sofia och Anders märkt av.

– Det märks väl på bankkontot om inte annat, säger Sofia Nordstrand.

Hon och Anders har haft en övergripande bröllopsplan klar och sedan plockat lite inslag från här och var. 

– Så jag tror inte vi är de som är mest påverkade. Det är inte som om vi gått in i en affär och köpt ett färdigt bröllop, säger Anders Stenqvist.

Förlovning i Indien

Några montrar längre bort görs håruppsättningar för den som vill ha frisyrinspiration. Fästmannen Tommy Olsson står och tittar när fästmön Victoria Blomqvist får håret fixat. De har åkt hit från Säffle för att lägga hela helgen på mässan. Tommy ska gifta sig med Victoria i slutet av september.

– Det är tänkt så, om ingen annan hinner före, säger han.
Kyrka och festlokal är spikat. Temat är lantligt och naturnära. Tommy och Victoria menar att de båda är ungefär lika engagerade i planeringen. Förlovningen skedde i Indien och på bröllopsfesten blir det dans.

– Vi har bokat Larz-Kristerz, säger Tommy.

Inte riktat till samkönade

På mässan finns det även möjlighet att få hjälp med juridiken kring giftermål. I en juridikbyrås monter står Therese Nilsson och Madeleine Lehrman. De ska gifta sig 2018 men datum är inte spikat än. Paret bor i Åmål och har kommit hit för att söka inspiration. Det är tidigt i planeringen men vissa saker ha de fastnat för, till exempel lösningar som gör det lättare för bröllopsgäster att gå samman och ge en resa i bröllopspresent i stället för klassiker som kandelabrar, silverbestick och brödrostar. Men det mesta på mässan är inte riktat till samkönade par, menar Therese.

– Känslan när man går runt är ju mer fokus på man och kvinna. Jag fick frågan var min var och fick förklara.

Antagligen blir det ett borgerligt bröllop i herrgårdsmiljö men än är inget bokat för Therese och Madeleine. De funderar även på hur möhippan kommer att vara.

– Det är också spännande. Där kan man fundera om de tar oss båda samtidigt? Jag tror det blir så, vi har mest gemensamma vänner. Men jag vill leva med Madeleine i resten av mitt liv så det spelar ingen roll om vi är tillsammans på möhippan också, säger Therese Nilsson.

Trenden: fler trender

En av arrangörerna bakom mässan är Ebrahim Isaacs. Han står i garderoben och betar av den långa kön med folk som vill bli av med vinterjackorna. En av de trender som han ser inom branschen är att acceptansen ökar för att göra lite som man vill med sitt bröllop.

– Trenden är väl att det finns fler och fler trender. Det är ett bredare spektrum och färre regler att förhålla sig till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.