Boris Johnson har mycket att fundera på när landet står inför två akuta problem, menar GP:s Jan Höglund.
Boris Johnson har mycket att fundera på när landet står inför två akuta problem, menar GP:s Jan Höglund. Bild: Kirsty Wigglesworth/GP

Boris Johnson i högt spel om Storbritanniens överlevnad

Boris Johnson står inför två akuta problem: coronakrisen och brexit. Båda splittrar och underblåser motsättningar. Följderna kan bli bestående. Ytterst handlar det om Storbritanniens överlevnad.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Stormen kring Johnsons strategiske rådgivare Dominic Cummings är inte över. Han får kritik för att brutit mot reglerna för hur britterna får röra sig under pandemin. Han reste med sin familj till ett boende i norra England för att leva isolerat och gjorde även en kortare biltur i omgivningen. Han har själv utanför 10 Downing Street sagt att det var ett nödläge och att han bedömde att det var möjligt utan att bryta mot restriktionerna.

LÄS MER:Polis: Johnsons rådgivare bröt mot virusregel

Men Cummings beskylls för att ha agerat respektlöst och som ett dåligt föredöme. Han informerade inte heller premiärministern. Men hans chef försvarar sin medarbetare, med en helt central roll i regeringskretsen och utformningen av den nya politiken, och har vägrat sparka honom.

ANNONS

LÄS MER:Johnson backar upp kritiserad rådgivare

Det är dock ingen tvekan om att affären har ökat pressen på Boris Johnson i ett läge där han själv håller på att efterhämta sig efter en traumatisk vistelse på sjukhus med intensivvårdsbehandling för covid-19. Det sker dessutom inför två avgöranden som kan utstaka framtiden för honom och det Storbritannien vi känner som en förening av fyra nationer:

LÄS MER:Boris Johnson vårdas på intensiven

1. Coronakrisen

Efter veckor av nedstängning återgår britterna sakta till ett normalare liv. Det sker i vetskapen om att plötsliga bakslag kan komma med en andra våg av smitta. Under helgen hade Storbritannien, enligt Världshälsoorganisationen WHO, över 270 000 bekräftade fall av smitta och över 38 000 avlidna.

På måndagen får flera personer träffas utomhus och vissa elever gå tillbaka till skolan. Återföreningar blir möjliga. Boris Johnson har uppmanat britterna att vara försiktiga för att undvika smittspridning, att vara vaksamma.

Men i Skottland, Wales och Nordirland är de regionala regeringarna inte odelat positiva. de har egna förhållningssätt. Det visar, om inte annat, att Englands inflytande är begränsat inom till exempel utbildning och hälsa.

Hanteringen av coronakrisen stärker också, precis som det splittrande beslutet att lämna EU tidigare i år, krav på folkomröstningar om självständighet som finns hos republikaner i Nordirland och framföra allt hos nationalisterna i Skottland.

ANNONS

Boris Johnsons budskap om att vara vaksamma kommenterade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon med att hon tyckte att premiärministern var otydlig och inte fattade vad han menade. För skottarna, sade hon, gäller så länge det behövs att de ska stanna hemma. Hon har även anklagar Whitehall för att underrapportera dödsfall på äldreboenden.

Samtidigt varnar fackföreningar och skolråd för att en för snabb öppning medför hälsorisker. Tyngre väger att regeringens grupp av vetenskapligt rådgivande Sage varnar för vad som kan hända när restriktioner lyfts. Enligt BBC kallar professor John Edmunds det för ett politiskt beslut. Antalet nya fall i Storbritannien fortfarande högt och många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas, är hans invändning.

LÄS MER:Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt

2. Brexit

Som om den osäkra utvecklingen av coronakrisen inte var nog för Boris Johnson, genomförs den här veckan den sista planerade rundan av förhandlingar mellan den brittiske chefsförhandlaren David Frost och hans motpart från EU Michel Barnier. De har uttryckt hårda ord om varandras positioner och samtalen har ännu inte lett till några genombrott.

Om inga konkreta framsteg görs under juni måste Boris Johnson i slutet av månaden begära en förlängning av övergångsperioden med upp till två år för att hinna med alla svåra och komplicerade frågor som måste lösas på områden som handel, fiske, gränskontroller, polissamarbete och mycket annat där de nu står långt ifrån varandra. Johnson har hittills vägrat tala om en ny förlängning. Nu blir kanske sista utvägen för att undvika ett hårt utträde ur EU om sju månader ett toppmöte med en kompromiss mellan Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen senare i månaden.

ANNONS

LÄS MER:Skifte på gång om fiske efter brexit

Boris Johnsons, och Dominic Cummings, vision var att ett Storbritannien fritt från EU:s bojor skulle vara en självständig aktör på den globala marknaden och träffa egna fördelaktiga avtal, bland annat med USA, Men coronakrisen äventyrar även det, och britternas viktigaste handelspartner är EU. Johnson sitter onekligen i en svår sits när han ska uppfylla gamla vallöften under helt nya omständigheter,

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS