Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: "Boris Johnson är inget undantag"

Premiärministern Boris Johnson har bekräftats vara smittad av coronavirus. Det gäller även landets hälsominister. GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor om vad det innebär att de brittiska toppolitikerna är drabbade.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Hur vet vi att de är smittade?

– Johnson berättar det själv på Twitter. Han skriver: "Under de sista 24 timmarna har jag utvecklat milda symptom och testats positivt för coronavirus. Jag är nu självisolerad, men kommer att fortsätta leda regeringens svar via videokonferens när vi kämpar mot det här viruset. Tillsammans kommer vi att besegra det."

– Även Storbritanniens hälsominister Matt Hancock är i karantän. Han skriver på Twitter: "Som tur är, är mina symptom milda och jag jobbar hemifrån och självisolerar."

Vad innebär detta?

– Egentligen ingenting praktiskt, om deras tillstånd inte förvärras. När EU:s stats- och regeringschefer höll ett toppmöte på torsdagen var det återigen en videokonferens för att undvika smittspridning. Det har blivit rutin under rådande omständigheter överallt och Boris Johnson är inget undantag när han leder via telefon och internet istället för vid fysiska kontakter.

– Ska man försöka se positivt på de nya rutinerna är det att han undviker tidsödande resor med mycket spring till sammanträden och besök och får mer tid att koncentrera sig på alla de frågor som ligger på en regeringschefs skrivbord under den förlamande samhällskrisen.

– Prins Charles är en annan framstående britt som är smittad. Även den brittiske EU-förhandlaren David Frost sitter i karantän efter misstänkt smitta. En med bekräftad smitta är hans franske motpart Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare under brexitprocessen och de fortsatta förhandlingarna om britternas relation på bland annat handelsområdet med EU efter att en elva månader lång övergångsperiod efter utträdet löper ut vid årsskiftet.

Vad kan vi dra för slutsats av att även Boris Johnson är smittad?

– Att han sällar sig till de drabbade bekräftar bara pandemins enorma omfattning och att ingen går säker, alla kan drabbas och det understryker hur viktigt det är att hörsamma smittskyddsmyndigheternas råd om hur vi ska klara oss. Och det bygger mycket på självisolering om man inte känner sig kry, att undvika personliga möten och att tänka på handhygienen. Lättsinne är rysk roulettespel med din egen och andras hälsa som i värsta fall kan få tragiska följder.

– Det inskärpte statsminister Stefan Löfven i ett tal till nationen i söndags. Och det har Boris Johnson upprepat under sina dagliga och välbesökta pressmöten under krisen. Nu får han lämna sina kommentarer via videolänk.

LÄS MER: Boris Johnson coronasmittad