Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Borgs måttstock bör gälla alla

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den före detta finansministern Anders Borg fick en ”blackout” på en skärgårdsfest och enligt flera medier har han grabbat tag i gästernas könsorgan, kallat kvinnor för diverse könsord och velat jämföra storleken på sitt könsorgan. Han är nu polisanmäld för detta. Han har både bett om ursäkt och sökt hjälp, två bra åtgärder vid skandaler som denna. Det som är oroväckande är två saker, att han hade beteendet i sig och det milda gensvar han fått från sina vänner och etablissemanget. Normaliserar vi sexism och sexuella trakasserier genom att snabbt vända blad och bagatellisera? Definitivt.

Ett tiotal av hans vänner skriver ”Vi har alla varit där”, ”händer den bäste”. Och artiklar om vilken bra finansminister han har varit dyker upp i flödet. Vad har hans jobb och prestationer att göra med det han gjorde på festen? När Gudrun Schyman erkände sin alkoholism så var fadäsen att hon var just alkoholist och kissade offentligt. Inga brott begicks mot andra, men det explosionsartade drev som hon fick gör Borgs till ett tomtebloss i jämförelse. Tänk er om Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Schyman eller vilken kvinna och makthavare som helst hade gjort det Borg sägs ha gjort. Kan ni med handen på hjärtat säga att det hade fått samma följder?

Den dagen en kvinna kan stå och säg det Borg sa och få samma milda reaktioner, då är Sverige jämställt fast i negativ bemärkelse. Jag tycker bagatelliserande reaktioner som dessa är skrämmande och förkastliga oavsett vem som får dem. Men att reaktionerna är villkorade vita mäns misstag är en spegling av hur samhället ser ut i dag. Det är det som är problemet. Villkoren i samhället.

Vita mäktiga män ska inte ha andra eller bättre villkor än oss andra.

De ska heller inte slaktas just för att de är vita mäktiga män.

En människa ska dömas efter sina handlingar inte efter sin hudfärg, sitt kön eller sin makt. Så ser det inte ut i dag och Anders Borg och Donald Trump är bevis på det. Var är trollen när ord som "hora" ljudar från en man? Jo de är tysta. Men hade det varit en svart man då jävlar. Hade det varit en afghan då hade vi fått höra att det ligger i deras kultur. Enligt troll får ingen utom de själva kalla folk horor och ta på folks underliv. Ursäkta språket men vita medelåldersmän har frikort på fittor och sexuella övergrepp i denna värld oavsett om det är en festival eller skärgårdsfest med andra pampar.

Vi har lång väg kvar till jämställdhet och tusen skäl till att kalla oss feminister. Borgs utfall i fredags och reaktionerna på det är några av de tusen skälen.

Jag vill att vi håller Borgs agerande som en ny måttstock för hur vi ska döma kvinnor framöver. Låt oss ha denna händelse med oss. Särskilt när folk står med stenar och facklor mot kvinnor som gjort något så litet som inte kan mätas med Borg. Vi kan byta ut "Den utan synd kasta första stenen" till, "Kastade du inte sten på Borg där, så kan du hålla käften här".