Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Bloombergs bleka insats gjorde inget intryck

Michael Bloomberg kritiserades hårt vid den första debatten som han deltog i. Elizabeth Warren var tuffast.
– Han är en miljardär som kallar kvinnor för feta brudar och lesbiska med hästansikte.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var väntat att Bloomberg skulle bli målet för de övriga demokratiska presidentkandidaterna. Men tonen var oresonlig och Bloomberg hade svårt att försvara sig när Elizabeth Warren och Bernie Sanders omedelbart gick till attack. Sanders – som brukar tona ned sig något vid de tv- sända debatterna – var lika engagerad som på valfältet. Han anklagade miljardären Bloomberg – med en förmögenhet på 60 miljarder dollar, 600 miljarder kronor – för att försöka köpa presidentposten.

Men det var Elizabeth Warren som tog mest utrymme i debatten och som slog fast:

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan.

Elizabeth Warrens opinionskurva har gått nedåt sedan hon i höstas haft bra medvind. Debatten inför de kommande primärvalen i Nevada och South Carolina sågs som Warrens möjlighet att ta tillbaka initiativet. Hon valde att gå på nykomlingen i fältet, Michael Bloomberg, och anklagade honom för att ha uttalat sig sexistiskt och för att ha tvingat fram hemligstämplade avtal med kvinnor som anklagat honom för olämpligt uppträdande på arbetsplatsen. Bloomberg försvarade sig med att det varit ” skämt” för länge sedan men Joe Biden gick snabbt in och sade att det enklaste för Bloomberg är att häva hemligstämpeln för att alla skall kunna se vad det egentligen handlar om.

Bloomberg svarade med himlande ögon

Bloomberg anklagas inte för sexuella övergrepp men för att stämningen på hans företag varit sexistisk och kvinnoförnedrande och ett antal uttalanden inför en svensexa används för att illustrera det hela.

Bloomberg himlade vid något tillfälle med ögonen men gick inte in i närmare svaromål men sade att det inte stämmer med den person han är eller med det klimat som finns på hans arbetsplatser.

Bernie Sanders tog upp de polisinsatser som Bloomberg personifierade under borgmästartiden i New York. Denna ”stop and frisk” – stoppa och visitera – har särskilt drabbat svarta och andra minoriteter och Bloomberg har tidigare bett om ursäkt för att taktiken blev urskillningslös och vållade många oskyldiga skada. Han påpekade dock att initiativet till politiken togs när antalet mord i New York var över ett om dagen och våldsstatistiken dramatiskt gick uppåt.

Det var tydligt att detta var Elizabeth Warrens och Bernie Sanders debattkväll som väl förberedda spelade ut korten. Warren kritiserade också Amy Klobuchar för hennes sjukvårdspolitik men sade överslätande att det inte gör något att Klobuchar glömde namnet på Mexikos president.

Blek insats

Bloomberg har aldrig varit en imponerande debattör och gjorde en blek insats. Han hade svårt att bevisa att det är endast han som kan besegra Donald Trump. Joe Biden och Pete Buttigieg hade besvär att med en mer nedtonad stil komma in i diskussionen.

Donald Trump sade samtidigt på ett kampanjmöte att han hört att Bloomberg hade bekymmer i debatten. Presidentens tal dominerades dock av en rad kränkande omdömen om den federala polisen, FBI, och tidigare ledande personer på Justitiedepartementet. Han fortsatte också att tala nedsättande om den kvinnliga domaren i målet mot Trumps vän och rådgivare Roger Stone. Domen väntas idag.

Efter debatten försökte alla de demokratiska kandidaterna att återgå till att huvudmålet är Donald Trump. Men Warren och Sanders upprepade samtidigt att Michael Bloomberg med sin förmögenhet och sina sexistiska uttalanden (som i en del fall ligger tjugo och trettio år tillbaka i tiden) gör honom olämplig som demokraternas presidentkandidat.

LÄS MER: Krig inom demokraterna – med Trump på flanken

LÄS MER: Nionde rikast i världen – nu vill Michael Bloomberg bli USA:s president