Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Bloomberg den enda som kan hota Trump

Både vinnare och förlorare är överens om en sak. Primärvalet i New Hampshire är bara början. Men ännu står en kandidat utanför.
– Mike Bloomberg är på väg in, säger Ken Latta.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Ken Latta är svart och tidigare demokratisk lokalpolitiker i Michigan. Han är numera dataexpert och konsult och bor i Virginia som genomför primärval i mars. Latta säger att han aldrig trott att han skulle lockas av den förre borgmästaren i New York som hoppat mellan att vara republikan, oberoende och demokrat. Bloomberg har dessutom fått hård kritik av det svarta samhället för den ”stop-and-frisk”-politik som han genomförde mot kriminaliteten i New York och som främst riktade in sig på svarta.

– Men med Donald Trump är det en annan tid, säger Ken Latta. Nu måste en del gammalt läggas bakom oss. Det viktiga är att Trump besegras i höst.

Latta ser hur Michael Bloomberg inte bara satsar av sin egen förmögenhet på tv-reklam utan också hur han bygger databaser för att få ut väljare att verkligen rösta. Han har redan kontakt med den svarta tidigare guvernörskandidaten Stacey Abrams och organisationen Moveon som arbetar för att minoriteter ska engagera sig politiskt och för medborgerliga rättigheter.

– Bloomberg förstår det nya klimatet och hur man bygger databaser och använder sig av nätet, säger Ken Latta och fortsätter:

– Joe Biden tillhör den gamla skolan som tror på samförstånd. Det går inte i Trump-eran.

En väg framåt

Det viktiga för alla kandidater som deltog i primärvalet i New Hampshire är att skapa en stark känsla av att det bara finns en väg och att den vägen bär framåt.

Bernie Sanders vann i New Hampshire men inte tillräckligt övertygande för att det ska skapa säkerhet i kampanjen. Han fick 26 procent mot över 60 procent då motståndaren var Hillary Clinton för fyra år sedan.

Istället var det nykomlingarna Pete Buttigieg och Amy Klobuchar som gick starkt och överraskade. Buttigieg fick 24 procent och Klobuchar 20. Det betyder att två kandidater, som tills nyligen var relativt okända, fått nationell uppmärksamhet.

Joe Biden, den mest kände av alla kandidaterna, gjorde ett katastrofval och hamnade som nummer fem med åtta procent efter Elizabeth Warren med nio. Ingen av dem vann några delegater till partiets konvent i sommar.

Biden försöker att hålla modet uppe och säger att det nu handlar om Nevada och South Carolina – där han hittills har legat väl till – där befolkningen mer speglar USA som helhet. De inledande delstaterna i primärvalen, New Hampshire och Iowa, är närmast helvita.

Men Bidens senaste valresultat i New Hampshire speglar ganska väl den brist på entusiasm som, åtminstone för tillfället, omger honom. Buttigieg och Klobuchar är även de osäkra kort.

Det finns därför en påtaglig nervositet i den demokraternas partiorganisation om hur partiet ska lyckas nominera en presidentkandidat som kan besegra Donald Trump.

Även om Michael Bloomberg inte formellt trätt in i valet är han högst närvarande. Bild: Paul Hayes
Även om Michael Bloomberg inte formellt trätt in i valet är han högst närvarande. Bild: Paul Hayes

Självvald demokrat

Bernie Sanders kallar sig bara demokrat när han ställer upp i presidentval, han är invald i senaten som oberoende. Sanders finns på vänsterkanten och har i valrörelsen allierat sig med de radikala kvinnorna som 2018 valdes in i representanthuset. Trump har redan siktet inställt på Sanders som kallar sig socialist och som presidenten hävdar är kommunist.

Biden – som partieliten tidigare trodde på – är skadeskjuten både av valresultaten och riksrätten där han och sonen Hunter hamnade i fokus sedan Trump hävdat att de agerat korrupt i Ukraina.

Nu är det istället den för bara några månader sedan till synes omöjlige kandidaten Mike Bloomberg som glider fram bakom den nuvarande stridslinjen. Han uppfattas mer och mer som den ende som kan besegra Donald Trump.

– Jag tror att det är det demokratiska partiets enda chans, säger Ken Latta.

Republikanerna höll också primärval i New Hampshire samtidigt som demokraterna. Donald Trump var i praktiken vald på förhand eftersom han saknade motståndare som samlade mer än ett fåtal röster.

Britt-Marie Mattsson på plats i USA.
Britt-Marie Mattsson på plats i USA.

Valresultatet New Hampshire

Preliminära siffror, avrundade

Bernie Sanders: 26 procent

Pete Buttigieg: 24 procent

Amy Klobuchar: 20 procent

Elizabeth Warren: 9 procent

Joe Biden: 8 procent

Övriga under 3 procent

Spärr för att få delegater till konventet 15 procent

Andrew Yang hoppade av efter valet.