Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Ahlqvist: Blodbadet i Göteborg måste stoppas

Mord som leder till nya mord. Oskyldiga barn som sprängs. Gängvåldet i Göteborg har gått för långt och måste stoppas. Därför står Göteborgs-Posten upp mot våldet och säger att #NuÄrDetNog! Med start i dag satsar vi extra mycket på att belysa våldet och hitta lösningarna för att ta tillbaka hela Göteborg från gängen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I måndags begravdes Yuusuf Warsame, 8. Han dog när en handgranat sprängdes i det rum där han låg och sov. En helt oskyldig pojke vars liv någon ansåg sig ha rätt att avsluta. Skälet till attacken tror polisen var en hämndaktion i det pågående gängkriget. Vi kan inte säkert veta om den som utförde dådet visste att Yuusuf sov i lägenheten. Vad som gärningsmannen däremot måste ha vetat är att Ahmed Warsame, som dömdes för morden på Vår Krog & Bar, inte var där. Han sitter ju i häkte i väntan på hovrättsförhandling. Attackens syfte var alltså att skada oskyldiga. Våldet kastar en mörk skugga över vår stad - ett Göteborg där ett oskyldigt liv inte är värt ett skvatt. 
Där folk inte längre går säkra i sina hem. 
Där lagkamrater skjuter varandra med automatvapen.
Där föräldrar tvingas begrava sina ihjälsprängda barn.

Läs också: Göteborgarna rasar mot gängvåldet

Åttaårige Yuusuf är bara ett av många oskyldiga offer. I juni 2015 avled fyraåriga Luna när en bil sprängdes i Torslanda och bara några månader senare sköts Omar Ali, 26, till döds utanför Sjumilahallen. Vem drabbas av gängens besinningslösa våld härnäst? Ett till barn? En granne? En släkting? Det här blodbadet är inte bara en fråga för de som bor i förorterna – det berör hela Göteborg. Och det måste stoppas.

Göteborgs-Posten är en del av ett demokratiskt nav. Våra nyheter når dagligen sex av tio göteborgare och hos GP finns en chans att få sin röst hörd, både för de som har mycket makt såväl som för den vanliga medborgaren. När oskyldiga dödas och kriminella gäng försöker skrämma göteborgare till tystnad är det inte bara en förkastlig attack mot enskilda personer utan också ett direkt angrepp mot demokratin. Därför är det nu extra viktigt för Göteborgs-Posten att visa att vi bryr oss. 

Så för Göteborg, för offren och för demokratin säger vi och flera göteborgare att #NuÄrDetNog. Något måste hända – våldet måste stoppas. Du kan också visa att du står upp mot våldet. Gilla Facebooksidan #NuÄrDetNog i dag och stöd kampen under samma hashtag. 
Nu kräver vi ett tryggare Göteborg. 

Läs också: "Var finns stödet från samhället när det värsta händer?"

Läs också: "Hur kunde det bli så här?"

Läs också: Bilden av Göteborg skadas av våldet

Christofer Ahlqvist
Nyhetschef