Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En stor del av Västra Götalandsregionens budget, cirka 35 av 50 miljarder, går till sjukvården.

Blågröna lovar korta vårdköerna

Om tre år ska de långa vårdköerna vara borta. Det är det tydligaste målet i den blågröna regionbudgeten som på måndagen presenterades i sin helhet.

Runt 35 av de 50 miljarder regionen fördelar i sin budget hamnar inom sjukvården. Det är också där de största satsningarna görs i de blågrönas budgetförslag för 2017.

 

Huvudfokus ligger på tillgänglighet. Av de 125 miljoner som satsas inom psykiatrin 2017 ska 50 miljoner gå direkt till kortade köer inom Barn och Ungdomspsykiatrin. Dessutom tillförs 420 miljoner på tre år för att korta övriga vårdköer. Externa upphandlingar kommer att göras för att klara uppdraget.

– Det handlar både om att vi vill att externa aktörer ska bidra mer till grundkapaciteten, men också för att vi vill undvika att bygga upp en stor egen organisation för att ta hand om en tillfällig puckel, säger regionrådet Jonas Andersson (L).

Han är övertygad om att regionen om tre år, med de här satsningarna i ryggen och "om inget oförutsett händer", kommer att kunna leva upp till vårdgarantin. Garantin säger att den specialiserade vården ska kunna erbjuda tid för besök inom 90 dagar. Och när beslut tagits om behandling, så som operation, ska man också kunna få tid till detta inom 90 dagar.

 

Den andra stora satsningen är den kickstart av överföringen av resurser från de stora sjukhusen till vården närmare patienten, på vårdcentraler, närsjukhus och hemsjukvård. 1,1 miljard satsas under tre på det.

I budgeten finns också 200 miljoner kronor extra till en modell som ska utjämna obalanser mellan de olika sjukhusgrupperna. Det handlar om att kompensera för exempelvis befolkningstillväxt, något som SU pekade ut som ett skäl till det budgetunderskott sjukhuset uppvisade förra året.

– Av den samlade potten går en relativt större del till Göteborg och västra sjukhusnämnden, säger Jonas Andersson.

Regionledningen har också valt att öka den så kallade investeringsbudgeten med 400 miljoner, till sammanlagt 4 800 kronor 2017. Tillskottet görs för att bland annat ha råd med tidigarelagda inköp av 40 nya tåg till lokaltrafiken, projektering av ett nytt växthus i Botaniska samt stora satsningar i sjukhusens infrastruktur.

 

Hur den här budgeten ska möta den känsla av kris som många inom sjukvården upplever har Jonas Andersson inget rakt svar på.

– Jag har också mötts av den bilden, och jag tycker det är lite märkligt. De senaste 7–8 åren har vi varje år ökat kostnaderna med 5–6 procent och antalet anställda med 200–300 personer. Produktionen ökar också något, men inte alls i samma takt som kostnaderna.

Han säger att det handlar mycket om hur man organiserar vården med de pengar man redan har.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.