Billigare tandvård och dyrare dricka - så påverkas du av budgeten

Regeringen har lagt fram sin budget. Så här påverkas du.

ANNONS
|

Den stora posten i regeringens budget för 2017 handlar om 10 extra miljarder kronor till landets kommuner. Regeringen kallar dem välfärdsmiljarder – men sjunkande skatteintäkter gör att pengarna för många kommuner kommer att rädda dem från att skära ned i välfärden snarare än att förstärka den. På annat håll kommer det att räcka till att anställa.

På det privatekonomiska planet är förändringarna mindre.

Men det finns ändå grupper som är vinnare eller förlorare.

Skatter höjs

Den som tjänar mycket, gillar att dricka öl och köra bil kommer att få något mindre i plånboken nästa år.

• Skatten höjs för de som tjänar över 36900 kronor i månaden – med ungefär 70 kronor. De som tjänar över 54000 kronor får närmare 100 kronor i höjd skatt.

ANNONS

• Alkoholskatten höjs, så att en ölburk blir 25 öre dyrare, en flaska vin 75 öre dyrare och en flaska starksprit ungefär en krona dyrare.

• Även bensinskatten höjs något.

Flera bidrag höjs

En del av dem som har det sämst ställt får några kronor mer efter årsskiftet.

• Mer pengar blir det till den som har fler än tre barn. Flerbarnstillägget höjs med 126 kronor i månaden.

• Bostadsbidraget höjs. Samtidigt höjs också inkomstgränsen för när man kan få bostadsbidrag.

• Personer som har sjuk- och aktivitetsersättning får höjt bostadstillägg med max 100 kronor i månaden.

• Tandvårdsbidraget för personer 65-74 år höjs med 150 kronor, till 300 kronor om året. Åldersgränsen för gratis tandvård höjs från 19 till 23 år.

• Garantiersättning i sjuk- och aktivitetsgarantin höjs med 187 kronor i månaden.

Andra förändringar är att momsen på cykel- och skoreparationer halveras och att rutavdrag även kommer att gälla lagning av vitvaror i hemmet samt att gratis preventivmedel för kvinnor under 21 år.

Seniorerna besvikna

SPF Seniorerna, med 270000 medlemmar runt om i landet, är besvikna över att det satsas så lite på de äldre i budgeten. Organisationens ordförande Christina Rogestam skriver i ett pressmeddelande att ungefär hälften av landets 2 miljoner pensionärer lever på inkomster runt 16000 kronor före skatt, eller lägre.

ANNONS

– Det är inkomstnivåer som statsministern, i frågan om ingångslöner, har menat att det inte går att leva på. Det är därför anmärkningsvärt att det är så magert med satsningar i höstbudgeten för att förstärka pensionärernas ekonomi, skriver hon.

ANNONS