Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden blir USA:s 46:e president, enligt CNN. Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden blir USA:s 46:e president, enligt CNN. Bild: Carolyn Kaster

Biden vinner – blir vald till USA:s nästa president

Joe Biden vinner USA:s presidentval, det rapporterade flera nyhetsmedier under lördagskvällen.
Biden själv har utnämnt sig till segrare och skriver på Twitter att ”jobbet vi har framför oss kommer att bli tufft”.
Donald Trump skriver i ett uttalande att ”den enkla sanningen är att detta val är långt ifrån över”, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Hon blir den första kvinnan att vara vice president

Klockan 17.24 på lördagskvällen gick CNN som första nyhetsmedie ut med att demokraten Joe Biden blir Amerikas 46:e president och därmed ersätter republikanen Donald Trump i Vita huset.

– Efter fyra långa dagar har vi nått en historisk stund i det här valet. Vi kan nu förutse vinnaren i racet för att bli president. CNN förutser att Joe Biden är vald som USA:s 46:e president, sa programledaren Wolf Blitzer.

TV-kanalens prognoser pekar mot att Biden nu vunnit i Pennsylvania, vilket innebär att han har ett ointagligt försprång.

Strax efter CNN:s besked skrev Biden på Twitter att han kände sig hedrad över att ha blivit vald till ledare över ett fantastiskt land. Joe Biden förväntas hålla ett tal klockan 02.00 natten till söndag, svensk tid.

Även Fox News utser Biden

Flera andra nyhetsmedier rapporterat också att Biden vunnit strax efter CNN, däribland nyhetsbyrån AP. Även New York Times och ABC News har gått ut med att Biden vinner valet.

En stund efter de första rapporterna gick även Fox News, som traditionellt ligger närmare det republikanska partiet, ut med att Biden vunnit valet.

"Joe Biden vinner på löftet om att återinföra ett politiskt normalläge och en känsla av nationall gemenskap, för att ta itu med krisen som rör både hälsa och ekonomi” skriver New York Times.

Hillary Clinton gratulerar Biden

Den förre presidentkandidaten Hillary Clinton, som förlorade valet 2016 mot Donald Trump, gick på lördagskvällen ut och gratulerade Joe Biden till segern.

– Det är ett historiskt ögonblick, ett förkastande av Trump och en ny sida för Amerika, skriver Clinton i en tweet.

Trump i uttalande: Media bestämmer inte

Joe Biden förväntas hålla tal under kvällen – där han skulle kunna utropa sig till segrare. Demokraten har dock tidigare sagt att han vill ha tålamod och vänta till alla röster blivit räknade, men också att siffrorna tyder på att han kommer att vinna.

Den sittande presidenten Donald Trump verkar dock inte ha några planer på att erkänna sig besegrad. Bara en timme innan Biden utropades till segrare twittrade han: ”Jag vann det här valet, med mycket!”.

Och i ett uttalande efter att Biden blivit utropad som segrare skriver Donald Trump att ”valet är långt ifrån över”.

– Vi vet alla varför Joe Biden skyndar sig att posera som en falsk vinnare, och varför hans allierade i media anstränger sig för att hjälpa honom: de vill inte att sanningen ska komma fram, skriver Trump.

Han meddelar också att från och med måndag kommer han tillsammans med sina medhjälpare att påbörja en rättsprocess för att säkerställa att valet har gått rätt till.

Enligt både CNN och TT var Donald Trump ute och spelade golf när Biden utnämndes till segrare.

Presidenten Donald Trump var ute och spelade golf när segerutropandet kom.
Presidenten Donald Trump var ute och spelade golf när segerutropandet kom. Bild: Patrick Semansky

Pelosi: Dags att läka såren

Demokraten Nancy Pelosi som är talman i representanthuset passade också på att gratulera Joe Biden efter att han blivit utnämnd till segrare av flertalet medier.

– Det är dags att läka och dags att växa samman, skriver hon i en tweet.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.