Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden förbereder sig för ett övertagande av presidentskapet. Bild: Carolyn Kaster
Joe Biden förbereder sig för ett övertagande av presidentskapet. Bild: Carolyn Kaster

Britt-Marie Mattsson: Biden förbereder sig för att ta över som president

Joe Biden utser sin stabschef och planerar för att ta över som president. Han uppmanar även sina väljare att bistå med pengar för att klara kostnaderna när Donald Trump bekämpar valresultatet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

USA är mitt uppe i den värsta fasen av coronaspridningen sedan i våras. Närmare elva miljoner amerikaner har smittats och över 240 000 har avlidit. Delstat efter delstat vidtar nya åtgärder och en omfattande nedstängning av verksamheter kan bli aktuell den närmaste veckan.

Och det är i denna allvarliga situation som president Donald Trump koncentrerar den största kraften åt att ifrågasätta valresultatet. Det är inte bara i delstaterna där det är jämnt som Trump vill ha omräkning. Han hävdar att han utsatts för ett avancerat och systematiskt valfusk och sade på valnatten att han vill att Högsta Domstolen skall ingripa.

I flertalet delstater sker omräkning automatisk om segermarginalen är liten. Det händer nu i Georgia där Joe Biden leder knappt. De omkring fem miljoner rösterna räknas för hand. Först därefter kommer ett officiellt resultat att tillkännages.

Trump är – liksom Biden – i sin fulla rätt att begära omräkning. Men vid fler än en extra räkning blir det i regel kandidaten själv som får stå för kostnaden. I det läget brukar intresset minska dramatiskt att ifrågasätta resultatet.

Men för Trump handlar det om att sätta ett grundskott i hela det amerikanska valsystemet eftersom han hävdar att han har berövats segern genom ett avancerat valfusk.

Får inte tillgång till offentlig fond

Trumps juridiska team – med den personlige advokaten Rudy Giuliani i spetsen – försöker samla in 60 miljoner dollar för att klara advokatkostnaderna i de domstolar där valresultaten ifrågasätts.

Joe Biden sitter inte heller overksam. Demokraterna låter Joe Bidens ”fight fund” återuppstå och vädjar till sina sympatisörer att fylla på den med minst 30 miljoner dollar ”de kommande dagarna och veckorna”. Grundbeloppet är sju dollar och pengarna skall användas för att täcka utgifter för de över 600 advokater som redan är sysselsatta med att slå tillbaka. Flertalet av Trumps överklaganden har avvisats utan åtgärd av domstolarna.

Joe Biden har inte fått tillgång till den offentliga fond som avsätts för att den nyvalde presidenten ekonomiskt skall kunna förbereda maktövertagandet. Vita huset vägrar också att överlämna säkerhetsklassat material som den nye presidenten bör få ta del av.

Men det hindrar inte Biden från att fortsätta planeringen för sin nya regering. Han har utsett sin närmaste medarbetare Ron Klain till stabschef och har dagligen möten med ekonomer och hälsoexperter för att mer konkret dra upp riktlinjerna för den nya politiken. Klain var stabschef under Al Gores åtta vicepresidentår och även under de åtta åren då Joe Biden var vicepresident. Han ledde gruppen i Vita huset som samordnade strategin mot spridningen av ebola. Biden har dessutom en rad personer som arbetade inom Obamaadministrationen som nära medarbetare.

Sparkat flera högt uppsatta chefer

Trump har de senaste dygnen sparkat försvarsministern och flera andra på topposter i försvarshögkvarteret. Det har lett till frågor om varför det sker just nu. Det kan handla om missnöje med ledningen i Pentagon, hämnd för dålig uppställning eller om att ”lojalister” skall få möjlighet att sortera bland det strikt konfidentiella som Trump inte vill skall hamna hos efterträdaren.

Ännu finns inga tecken som tyder på att Trump tänker erkänna sig besegrad. Troligen godkänner han inte heller omräkningar som går honom emot. Att någon i hans inre krets skulle rekommendera honom att medge de faktiska omständigheterna efter en för honom negativ omräkning är inte heller tänkbart. Den person som överlämnar det nedslående budskapet kan själv anklagas för att ha varit med och berövat honom den seger som han påstår att han vunnit. Strategin bland republikanerna tycks vara att låta Trump bestämma själv hur han agerar, även om det innebär att han aldrig godkänner valresultatet.

Joe Bidens medarbetare påpekar att han tillträder posten som president först den 20 januari. Tills dess är det Donald Trump som måste ta ansvar för hur coronaspridningen, den ökande arbetslösheten och den skakiga ekonomin skall hanteras.