Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Almedalen 2018

Arne Larsson: Bara Vänstern står till vänster är Sjöstedts budskap

Vänsterpartiet har hittat en fri yta till vänster i svensk politik och går mot sitt bästa val på 20 år. Det paradoxala är att man ändå riskerar att få mindre inflytande än i dag.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Budskapet från Jonas Sjöstedt är glasklart. Vänsterpartiet är det enda partiet som står till vänster i svensk politik. Den som är intresserad av ett mer jämlikt samhället har inga andra alternativ än att rösta på honom.

Han skäller på Stefan Löfven för att Socialdemokraterna vill införa försämringar i assistansersättningen och säger att Socialdemokraterna numera själva definierar sig som ett mittenparti – "det är något nytt".

Budskapet går inte bara hem bland de partiaktiva på första raden.

Det tycks också gå hem i opinionen. Vänsterpartiet kan faktiskt fördubbla sitt väljarstöd i höst, jämfört med förra valet.

I en tid då vi mest pratar om nationalism och populism kan alltså Vänsterpartiet göra sitt bästa val på 20 år. Men det är inte den enda paradox som omger partiet: för trots att Stefan Löfven efter valet 2014 var tydlig med att han inte ville regera tillsammans med Vänstern, så har partiet aldrig fått sådan utdelning för sin politik som under den senaste mandatperioden.

Jonas Sjöstedt sa i sitt tal att partiet fått igenom 80 reformer, och så kan det säkert vara om man räknar generöst. Det är fria glasögon för barn, fria mediciner för barn, fria resor i kollektivtrafiken under sommarloven. Det sistnämnda är en av flera idéer som hämtats från Göteborg, där Vänsterpartiet fått ännu större genomslag för sin politik än på riksplanet.

Ett litet steg mot ökad jämlikhet

Och innan talet presenterade V en nyhet som ligger i samma linje. Det handlar om gratis idrottsskola för barn mellan 6 och 12 år. Och i en tid då föreningslivet har det tufft och det blivit allt dyrare för unga att delta i idrottsverksamhet är det en reform som skulle kunna påverka barns möjlighet att vara med – och i förlängningen folkhälsan i en positiv riktning.

Alliansen i Göteborg brukar emellanåt avfärda den här typen av satsningar som onödiga gratisgrejer. Men för Vänsterpartiet är det någonting annat. Det är visserligen ganska långt från en revolution – men som partiet ser det är det i vart fall ett litet steg mot ett mer jämlikt samhälle.

Ingen tvekan om var V står

Det är också ett sätt att "utvidga det vi gemensamt kan bestämma över", som Jonas Sjöstedt uttryckte det i sitt Almedalstal. Så vill inte det han kallar "högern" göra. De vill istället "att var och en ska lämnas att sköta sig själv" och skapa ett samhälle där "de rika" slipper dela med sig.

Det är rakt och tydligt. Ingen som hörde Jonas Sjöstedt tala behöver tveka om var i svensk politik Vänsterpartiet befinner sig och mycket talar alltså för att partiet kommer att växa.

Om det också medför att partiet för ökat genomslag för sin politik är en helt annan sak.

Störst jubel:

När Jonas Sjöstedt talade om utsatta barn: "Man måste ha ett hjärta av sten om man inte vill låta barn slippa klassamhället".

Opinionsläget:

I den senaste Sifomätningen uppgav 9,8 procent att de skulle rösta på Vänsterpartiet om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 5,7 procent.

Publik: 1 100 personer.