Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den namnlösa rymdbebisen som av internet döpts till Baby Yoda.
Den namnlösa rymdbebisen som av internet döpts till Baby Yoda.

Baby Yoda har nått internationella rymdstationen ISS

I en direktsändning från SpaceX-raketen Crew Dragons resa till den internationella rymdstationen syntes ett familjärt ansikte – internets älskling Baby Yoda.

Först erövrade Baby Yoda jorden med sin charm och slughet när han dök upp i Disneys Star Wars-serie ”The Mandalorian”. Nu har den lille gröne utomjordingen tagit steget ut i rymden.

När SpaceX-raketen Crew Dragon och dess fyra astronauter nådde den internationella rymdstationen ISS gjorde man det i sällskap med Baby Yoda, i formen av ett gosedjur.

I en direktsändning från nattens uppskjut syns Baby Yoda, en hittills namnlös ättling till jedimästaren Yoda, dingla från instrumentbrädan.

Men Baby Yoda hänger inte bara med för sakens skull. Gosedjuret har nämligen ett syfte och ett jobb att göra, närmare bestämt som tyngdkraftsindikator.

Ett ärofyllt ansvar som andra gosedjur fått bära vid tidigare SpaceX-tester.

”Superhögteknologisk tyngdkraftsindikator tillsatt precis innan uppskjutning”, tweetade vd:n Elon Musk vid en tidigare uppskjutning.

Tillsammans med astronauterna Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker and Soichi Noguchi lämnade teamet jorden natten till måndagen och dockade vid den internationella rymdstationen under tisdagsförmiddagen efter en 27 timmar lång resa.

På stationen väntar nu ett halvår av forskningssamarbete tillsammans med de astronauter som befinner sig där sedan tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.