Avtalet kan kanske rentav blåsa liv i Trumps dödförklarade fredsplan för israeler och palestinier, ”århundradets deal”, som han presenterade i januari i år, skriver GP:s Arne Lapidus.
Avtalet kan kanske rentav blåsa liv i Trumps dödförklarade fredsplan för israeler och palestinier, ”århundradets deal”, som han presenterade i januari i år, skriver GP:s Arne Lapidus.

Avtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten en viktig milstolpe i Mellanöstern

Jackpot för Trump och Netanyahu, storvinst för Förenade arabemiratens bin Zayed. Men det nya avtalet i Mellanöstern lämnar palestinierna utanför, som vanligt.

ANNONS
|

TEL AVIV. Om några veckor, när valkampanjen drar i gång på riktigt, kan Donald Trump spela ut ett vinnande kort. Då ska han presidera över en välregisserad ceremoni i Vita huset med maximal mediebevakning.

Ledarna för Israel och Förenade arabemiraten kommer för att skriva på sitt nya avtal om normalisering av förbindelserna, troligen i närvaro av andra ledare från Mellanöstern.

Det är en välkommen utrikespolitisk framgång för den av pandemin och andra problem hårt pressade presidenten – och den kan kanske bättra på hans svajiga opinionssiffror.

Avtalet kan kanske rentav blåsa liv i Trumps dödförklarade fredsplan för israeler och palestinier, ”århundradets deal”, som han presenterade i januari i år.

För en gångs skull överdriver inte Trump när han twittrar STORT och HISTORISKT med stora bokstäver och många utropstecken. Torsdagens avtal mellan Israel och Förenade arabemiraten blir en viktig milstolpe i Mellanöstern – och återspeglar de skiftande allianserna i regionen.

ANNONS

Avtalet kan kanske rentav blåsa liv i Trumps dödförklarade fredsplan för israeler och palestinier, ”århundradets deal”, som han presenterade i januari i år.

LÄS MER:Analys: I politiskt kaos väcker Trumps fredsplan hopp – och kritik

Det är också en triumf för Israels lika hårt pressade premiärminister Benjamin Netanyahu som på nytt visar sin förmåga när det gäller strategi och utrikespolitik.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu visar på nytt sin förmåga när det gäller strategi och utrikespolitik.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu visar på nytt sin förmåga när det gäller strategi och utrikespolitik. Bild: Abir Sultan

Hans korruptionsrättegång närmar sig och han gör allt mera desperata utfall mot landets rättsväsen. Och han möts dagligen av stora demonstrationer utanför sitt residens där israeler protesterar mot hur han hanterar massarbetslöshet och andra ekonomiska problem under coronakrisen. Ett betydelsefullt utrikespolitiskt avtal kan åtminstone tillfälligt avleda uppmärksamheten från det trista inrikespolitiska läget.

För Förenade arabemiratens ledare, schejk Mohammed bin Zayed, innebär avtalet en strategiskt viktig allians inför hotet mot Iran. Som kronprins i Abu Dhabi och Förenade arabemiratens starke man visar MBZ, som han kallas, nu att han är en maktspelare i Mellanöstern som kan mäta sig med rivalen MBS i Saudiarabien, alltså Mohammed bin Salman, också han kronprins och stark man. Samt att Förenade arabemiraten kan och vill spela en politisk roll i regionen, inte bara en ekonomisk.

Samtidig fördömer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avtalet som ”förräderi”.

Torsdagens avtal visar att Israel är på god väg att accepteras av de sunnimuslimska arabstaterna.

Torsdagens avtal visar att Israel är på god väg att accepteras av de sunnimuslimska arabstaterna. De ser att de och Israel har en gemensam fiende i den regionala stormakten Iran. Hotet från shiamuslimska Iran överskuggar enligt deras uppfattning meningsskiljaktigheterna med Israel i den palestinska frågan.

ANNONS

Länge sågs det som en självklarhet i internationell politik att arabvärlden inte skulle erkänna Israel innan landet nått en politisk lösning med palestinierna. Men Netanyahu har alltid hävdat att det går att sluta fred med arabländerna först utan att gå palestinierna till mötes – och den nya överenskommelsen ger honom rätt.

Många arabstater, åtminstone deras regimer, börjar ”tröttna” på den mångåriga palestinska frågan och söker frigöra sig från sina historiska förpliktelser mot detta broderfolk. Palestinierna ser det som ett svek, palestinska Hamas som styr Gaza fördömer det senaste avtalet som ”ett knivhugg i ryggen”.

Arabvärldens tabu mot öppna kontakter med den judiska staten har luckrats upp. Egypten var först med sitt fredsavtal 1979, sedan Jordanien 1994 och nu Förenade arabemiraten.

Hittills bara tre länder, men Förenade arabemiratens steg väntas öppna vägen för andra Gulfstater som Bahrain och Oman. Kanske till och med Saudiarabien.

Denna viktiga maktfaktor i Mellanöstern har redan långtgående informella kontakter med Israel. Om landet som är islams vagga erkänner Israel utan krav på långtgående eftergifter i den palestinska frågan skulle det skaka många etablerade grundpelare i den arabiska politiken.

Så det är ett billigt pris för den israeliske premiärministern att avstå från detta i utbyte mot en stor utrikespolitisk framgång.

Förenade arabemiraten försöker rättfärdiga sitt avtal med att man trots allt fick något i gengäld av Israel. Netanyahu lovar att stoppa sina planer på annektering av delar av Västbanken, alltså områden där en palestinsk stat är tänkt att bildas. Men, som många israeliska bedömare påpekar, den kontroversiella och hårt kritiserade planen var inte allvarligt menad, i alla fall inte i nuläget.

ANNONS

Annektering är ett av Netanyahus vallöften till bosättare och andra anhängare på högerkanten. Men det fanns ingen detaljerad, genomtänkt och förankrad plan för hur det skulle gå till.

LÄS MER:Ännu en strid väntar för Benjamin Netanyahu

Så det är ett billigt pris för den israeliske premiärministern att avstå från detta i utbyte mot en stor utrikespolitisk framgång – och dessutom säger han annekteringen bara är ”tillfälligt” stoppad.

• Israel och Förenade arabemiraten normaliserar förbindelserna, meddelade USA, Israel och Förenade arabemiraten i ett gemensamt uttalande på torsdagen.

• De båda länderna ska öppna ambassader och avtala om handel, turism, direktflyg, kommunikation och annat. En direkt flyglinje Abu Dhabi-Tel Aviv nämns.

• Samtidigt avstår Israel från sina planer att annektera delar av den ockuperade Västbanken.

• Förenade arabemiraten är en federation av sju emirat, bland dem Abu Dhabi och Dubai.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS