Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Avtal klara för vaccin till hela Sveriges befolkning

Sverige ska delta i det vaccinavtal som EU avser ingå med Pfizer/Biontech. Därmed har Sverige säkrat tillgången på vaccindoser mot covid-19 till tio miljoner människor.
– Det räcker till att vaccinera hela Sveriges befolkning, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven meddelade under en pressträff på tisdagseftermiddagen att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin från Pfizer/Biontech, förutsatt att vaccinet godkänns.

– Den respekt svenska folket visade under våren syns inte längre på samma sätt, det duger inte under en pandemi där över sex tusen personer i vårt land har avlidit. Nu krävs rejäla, rejäla beteendeförändringar, säger statsministern.

Men han påminner också om att regeringen i våras presenterade en strategi för svenska folket ska få tillgång till vaccinet. Syftet med strategin är att se till att Sverige ”snabbt får tillgång till säkra och effektiva vaccin och att vi effektivt ska kunna vaccinera efter behov”, enligt regeringen.

– När mörkret sänker sig över Sverige på fler än ett sätt är den här nyheten något som får en att känna hopp och förtröstan, säger Stefan Löfven.

”Mer än 90 % skyddseffekt”

Pfizer/Biontech blir det tredje avtalet som Sverige ingår i. Sedan tidigare har man suttit avtal med AstraZeneca och Janssen Pharmaceutica NV. Man för även diskussioner med Moderna men Stefan Löfven poängterar att man har säkrat 10 miljoner vaccindoser via de tre avtal som nu existerar.

– Det räcker till att vaccinera hela Sveriges befolkning, säger han.

Men samtidigt påpekar statsministern att det är långt kvar.

– Det finns inget godkänt vaccin här och nu, att det ändå kan finnas ett eller flera godkända vaccin inom kort betyder inte att vi kan sänka garden idag, för gör vi det skulle det vara ett ödesdigert misstag, säger han fortsätter:

– Nu har alla som bor i Sverige ett mycket tungt ansvar. Var och en behöver göra sin plikt och ta sitt ansvar för att stoppa den här smittspridningen. Man har ett ansvar att ta reda på vilka råd och rekommendationer som gäller där man bor.

Löfven upprepar även rekommendationerna att man ska endast träffa folk som man bor med, att man ska stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna noggrant och att arbetsgivare bör låta de som kan jobba hemifrån.

– Och när ett vaccin är godkänt för användning i Sverige är vi redo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.