Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Avståndet mellan tanke och tunga har krympt

Sedan fattigdomen blivit synlig på svenska gator har det hänt något med våra hjärnor, skriver Sarah Britz.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det kom ett mejl. Avsändaren, en kommunal tjänsteman skriver till Faktum från sin kommunala e-postadress. Hen undrar:
Varför har romerna tagit över platserna där hen tidigare handlat av svenska försäljare? Varför är det bara EU-migranter som säljer Faktum? Om man bortser från att den kommunala tjänstemannen inte kan skilja på sin yrkesroll, där hen företräder inte bara sig själv utan även sin arbetsgivare och skattebetalarna - och sin roll som privatperson - så är situationen faktiskt inte ovanlig.
Var och varannan vecka får vi frågan: Varför låter ni zigenare, romer och tiggare sälja Faktum? Och vi svarar: alla, som ställer upp på våra krav, får bli Faktumförsäljare.
En gatutidning skapar möten, sysselsättning, en inkomst, ett värdigt liv. En bättre framtid. Vi diskriminerar ingen. Alla behandlas lika. Men vi ser tydligt att antiziganismen lever. Där jag växte upp gick ryktet snabbt när det var dags att ta in tvätten; Det var när zigenarna var på väg till byn. 
Den som vill läsa om Sveriges övergrepp på romer under 1900-talet kan fördjupa sig i utredningen Vitboken och läsa om kartläggningar, steriliseringar och tvångsomhändertagande av romska barn. Om hur de inte fick sätta bo eller gå i skolan. Den som vill veta vad som händer nu kan gå igenom utredningen som Alice Bah Kuhnke fick i sin hand i måndags.
Romer i Sverige utsätts fortfarande för en omfattande diskriminering som bland annat visar sig i hatbrott och trakasserier av barn. 
De stereotypa fördomarna lever. Polisen upprättar ett rom-register som de först inte vill kännas vid men som de senare blir fällda för. Få anmälningar om hatbrott och diskriminering mot romer utreds och leder till konsekvenser. Enligt BRÅ har hatbrott mot romer ökat med 23 procent mellan 2013 – 2014. Detta händer i Sverige och det händer idag. Vi snackar gärna om förtrycket av romer i södra Europa, i Rumänien och Bulgarien – men är vi så mycket bättre själva? 
Sedan fattigdomen blivit synlig på svenska gator har det hänt något med våra hjärnor. Avståndet mellan tanke och tunga har krympt. Det finns inget filter, ingen eftertänksamhet eller lust till att ta reda på fakta – eller att ifrågasätta egna fördomar. Fattigdom och diskriminering föder hemlöshet. Hemlöshet föder fattigdom och diskriminering. Det är en farlig väg för ett demokratiskt samhälle om fördomar och stereotyper blir sanningar. Det samhället håller inte ihop.
Och den där tjänstemannen? Det hade nog snackats mycket i den kommunala korridoren innan hen satte sig vid datorn och ifrågasatte etniciteten på den som säljer Faktum. Har snacket fortsatt?