Avgörande vecka – blir det brexitavtal trots allt?

Blir det ett brexitavtal trots allt? Den här veckan ska det avgöras. Ovissheten är stor in i det sista med EU-toppmöte och en dramatisk brittisk superlördag.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Efter ett möte förra veckan mellan Boris Johnson och hans irländske kollega Leo Varadkar blev tonläget ett annat. Motsättningarna är kvar, men det fanns ett litet hopp om en lösning inför EU-toppmötet i Bryssel senare i veckan.

Boris Johnsons föreslog att Nordirland lämnar EU:s tullunion tillsammans med övriga Storbritannien, men stanna kvar i den inre marknaden. Gränserna hålls öppna och kontroller sköts någon annanstans, oklart hur. Det regionala parlamentet Stormont i Belfast får vetorätt, även om arbetet där ligger nere sedan flera år på grund av politisk oenighet.

Arlene Foster, ledare för Johnsons nordirländska stödparti, de demokratiska unionisterna i DUP, accepterade budet. Det var en tvärvändning. Hon har hittills avvisat särbehandling och annat som skulle äventyra banden till London.

ANNONS

Förkastar utspel

Det finns dock starka röster även inom hennes parti för att alla britter måste stanna i EU:s tullunion. Den nordirländska oppositionen förkastade Johnsons utspel. För EU:s ledare garanterar det inte att gemensamma regler efterlevs vid den yttre gränsen mot Storbritannien.

Men det finns en vilja att nå en uppgörelse på mållinjen. Boris Johnson informerade på söndagen sitt kabinett om hur helgens förhandlingar i Bryssel har gått. Den konservative brexitören och gruppledaren i underhuset Jacob Rees Mogg säger att en kompromiss är oundviklig.

På kvällen skulle EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffa övriga 27 medlemsländers ambassadörer.

Samtalen fortsätter

På måndagen kommer Johnson, enligt Sunday Times, att prata med Tysklands förbundskansler, Frankrikes president och EU-kommissionens ordförande. Det brittiska parlamentet öppnas av drottningen som avger en regeringsförklaring. Det handlar om löften om satsningar efter utträdet. Men det är fortfarande osäkert om det blir den 31 oktober.

Ett nytt avtal med EU måste godkännas av underhuset vid en extra session på lördag. Det är inte självklart. Det finns förslag om att villkora ett godkännande med en ny folkomröstning. Om det inte blir ett nytt avtal ska Johnson enligt lag samma dag be om ett nytt uppskov till den 31 januari. Det har han hittills vägrat, men hans motståndare i parlamentet väntas göra allt för att tvinga honom.

ANNONS

Det blir det en dramatisk förpostfäktning inför det nyval som, oavsett utgången av brexitkrisen, kommer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS